Hämmentävää: Oscarit suuren muutoksen asialla ja ankarasti sitä vastaan

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Oscar-palkinnot jaetaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Vaikutelmani on, että Oscareista on Suomessakin nyt keskusteltu enemmän kuin vuosikausiin. Suuria syitä on kaksi.

Oscar-gaalan sisältö ja televisiointi ovat aiheuttaneet aivan poikkeuksellista ristivetoa ja siksi otsikoita jo kuukausien ajan. Koomikko Kevin Hart valittiin juontajaksi, sitten hän sai potkut homofobisten juttujensa vuoksi. Nyt tapahtuma järjestetään ilman varsinaista kantavaa juontajaa, eikä tällaista ole yritetty vuosikymmeniin.

Vain pari viikkoa sitten Oscarit jakava organisaatio AMPAS ilmoitti jättävänsä televisioinnista pois useita keskeisiä palkintoja, jopa parhaan leikkauksen. Ala reagoi voimakkaasti ja nämä jaot palautettiin televisiointiin.

Juupas-eipäs-vedot alkoivat kuitenkin jo kesällä, kun AMPAS ilmoitti uudesta ”suositun elokuvan” palkinnosta. Päätös peruttiin. Iso syy ja/tai AMPASin helpotus on se, että parhaan elokuvan ehdokkaiksi tuli kuin tulikin  isoja hittejä, kuten Black Panther ja Bohemian Rhapsody. (Suositulle elokuvalle annettava palkinto olisi ollut kriisiratkaisu tilanteessa, jossa lähetyksen katsojaluvut ja samalla sekä sen kaupallinen arvo että välillinen bisnesarvo ehdokkaille ja voittajille vähenevät, koska esillä on viime vuosina ollut amerikkalaisittain enemmän pienen kuin jättiyleisön leffoja. Touhotus uudesta kategoriasta oli aikamoista farssia, sillä suositun elokuvan palkinto olisi ollut alan sisäiseltä arvoltaan hatara – liikevaihtokriteerit huomioiva tunnustus haisisi, koska menestys sinänsä on laajasti huomioitu ”palkinto” – ja se olisi samalla väistämättä nakertanut parhaan elokuvan palkinnon arvoa, semminkin kun samoja elokuvia päätyisi ehdolle kumpaankin kategoriaan.)

Toinen syy liittyy itse elokuvien sisältöihin ja tekijöihin.