Guillermo del Toro ja Hobitti-elokuvan kova kohtalo

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Taru Sormusten herrasta -elokuvien tarinaa taustoittava Hobitti lienee odotetuimpia elokuvia ja varma menestys. Mutta kaksiosaiseksi lupailtua Tolkien-filmatisointia ei nähdä vielä vuosikausiin. Nähdäänkö koskaan?

Maanantaina kerrottiin, että Guillermo del Toro jättää ohjaajan pestin.

Hobittia odottavien keskuudessa oli vallinnut harvinainen yksimielisyys siitä, että kun kerran Peter Jackson ei jatka ohjaajana, on lahjakas fantasiaekspertti del Toro (mm. Pan’s Labyrinth) tehtävään paras.

Hän ehti jo toimia yhtenä käsikirjoittajanakin.

Ongelma on Hobitin osarahoittajan Metro-Goldwyn-Mayerin toivoton talouskriisi. MGM on myynnissä. Sillä on kolmen miljardin euron velat. MGM:n arvo on kiinni sen elokuvakirjastossa, joka on laaja, mutta ei välttämättä kovin tuottoisa. Kukaan ei halua koskea siihen; taustoja selvittää tämä The Guardianin bisnesaiheinen juttu:

”Q: What would a potential investor in this once-great Hollywood institution get? A: A PR nightmare of irreversible proportions, and a wounded lion ravaged by the pride of those who would seek to control it. To sustain a viable studio you need valuable assets. Production has virtually ground to a halt at MGM. —  There’s the 4,000-title library of course, but this former jewel must now be viewed as a catalogue that is rapidly losing its lustre. Because of the flattening DVD market and uncertainty over how to evaluate new distribution platforms like VOD, streaming, wireless rights et al, US analysts estimate that library values in Hollywood may have fallen by as much as 50%.”

Del Toron piti asua Uudessa-Seelannissa kolme vuotta, jona aikana Hobitti kuvattaisiin ja sen tehosteet tehtäisiin. Kun valoa ei näy tunnelin päässä ja tehtävä oli venähtämässä ainakin kuusivuotiseksi, del Toro päätti sanoa moido. Ihan ymmärrettävää. Ja odotettua – tarkkaan seuratun hankkeen ongelmista on tiedetty jo kuukausia.

MGM:n kaaos pidättelee myös uuden James Bond-elokuvan tekemistä. Sitä siis tuskin ohjaa Sam Mendes.

Milloin Hobittia ja uutta 007-seikkailua voidaan odottaa ensi-iltaan? MGM-sotku ei ihan heti selviä. Sitten tarvitaan aikaa kuvausten uudelleenjärjestelyihin, itse kuvauksiin ja vaativaan jälkituotantoon – Hobitin osalta pari vuotta, vähintään. En pidättäisi hengitystäni.