Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Guillermo del Toro filmaa sittenkin Lovecraftia

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 14.9.2010 07:43

Meksikolainen fantasiataituri Guilermo del Toro on saamassa unelmaprojektinsa läpi Hollywoodin Universal-studioilla. Tästä tullee kiinnostavin amerikkalainen kauhufantasia aikoihin.

H.P. Lovecraft oli kosmisista kauhukuvista ja tyrmäävästä nihilismistä tunnettu kirjailija, joka ei elinaikanaan saanut juuri arvostusta. Kultti Lovecraftin merkillisten tarinoiden ja ainutlaatuisen tunnelmoinnin ympärille kasvoi vasta 1970-luvulla.

Lovecraftia ei ole kovin onnistuneesti filmattu. Lähimpänä lienee John Carpenterin huikean karmea The Thing – ainakin näin del Toro pohti, kun haastattelin häntä Cannesissa 2006.

Hobitin taakseen jättänyt del Toro tekee nyt Lovecraftin Hulluuden vuorilla -pienoisromaanista elokuvaa – yhdessä Avatar-kunkku James Cameronin kanssa. Elokuvasta tulee kolmiulotteinen.

”The way the creatures are rendered and done is going to bring forth an aspect of Lovecraft that has not been done on live action films”, del Toro kertoi Deadline Hollywoodille.

Hanke on ollut del Toron mielessä jo pitkään, ja viime vuonna sen toteutuminen oli vastatuulessa aika hassusta syystä.

Nyt näyttää hyvältä ja pelissä on enemmän kuin koskaan, Pan’s Labyrinthin ohjaaja sanoo.

”I’m putting all the chips I have accumulated in 20 years as a director, betting them on a single number. This is not just a movie and then move on to the next. It’s do or die time for me. Cameron does his movies like that every time and I find it surprising the way people judge success in retrospect, like, of course, I would have done that. Avatar was the largest gamble, again, so were Titanic and Terminator 2. I love that type of filmmaker, with those gigantic stainless steel balls, Alec Baldwin-style in Glengarry Glen Ross, fucking clanking together. You can’t explain success in retrospect. The moment you leap into the void, that moment is impossible to negate, after success. He leaped into the void. Peter Jackson leaped into the void with The Lord or the Rings. George Lucas did with Star Wars.”

Tulisiko tästä vihdoin Del Toron kiistaton mestariteos?

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Tuo termi kiinnostavin on melkoista vähättelyä. Itsekin pidin paljon tuosta Cthulhu-lyhäristä.

Tämä on niitä elokuvaprojekteja, joiden olemassaoloon uskon vasta, kun näen ne itse valkokankaalla. Tosin Cameronin mukanaolo antaa projektille varmasti painoarvoa.

Itse en ymmärrä The Thingin Lovercraftmaisuutta. Carpenter on kyllä käsitellyt ”Suuria muinaisia” elokuvassaan Hulluuden syövereissä, jonka itse koen parhaaksi Lovervraft-henkiseksi elokuvaksi, vaikka se ei Lovercraftin teksteihin perustukkaan. Call of Chuthulhu on tosiaan mainio.

Ei kannata nuoleskella ennen kuin tipahtaa. Kyseisen leffan käsikirjoituksen varhainen versio on pyörinyt netissä jo pitkään ja olen sen lukenut. Sen mukaan luvassa on Del Torolle tyypillisen sarjakuvamaista kerrontaa, puisevia ihmistyyppejä matkalla kohti napajäätikköä jossa sitten perille päästyä alkaa non-stop efektihirviömelske joka päättyy vasta lopputeksteihin. Lovecraftin uhkaava, painostava, salaperäinen tunnelma tiessään, samoin ajatus siitä että se mitä ei nähdä on pelottavinta, Del Toro tykkää revitellä erikoisilla hirviöillä ja on tähän leffaan luvassa enemmän ötököitä ja monstereita ja toimintaa kuin Lovecraftin koko tuotannossa on yhteensä. Se siitä lovecraftilaisuudesta.

Lovecraft-fanina ja toisaalta Del Toron leffoja inhoavana en voi kuin työntää sormet kurkkuun odotellessa. Plus että huhujen mukaan Del Toro haluaa päärooliin Tom Cruisen! Mikä voi tietysti olla ihan perätönkin väite. Mutta kun ei aseta odotuksia korkealle tai edes keskitasoon niin voi vain yllättyä positiivisesti, toivon. Del Toron leffoissa on ihmishahmot ja niiden vuorovaikutus ollut mielestäni aina melko puisevia/puisevaa, tarinankerrontataidot opittu sarjakuvien ihmistyyppejä viljelevistä maailmoista ja fantasia/kauhufanina hän panostaa enemmän niihin otuksiinsa kuin hyvään kerrontaan.

Täällä arvostelua siitä käsikirjoituksesta:
http://templeofghoul.blogspot.com/2010/08/at-mountains-of-madness-script-review.html

Ei pidä unohtaa myöskään Stuart Gordonin Re-Animatoria ja omaa henkilökohtaista suosikkiani Dagonia. Kannattaa katsoa myös kaikki muutkin Gordonin ja Brian Yuznan Lovecraft-aiheiset elokuvat, ovat kuitenkin huonoimmillaankin katsottavia.

TT: ”Kyseisen leffan käsikirjoituksen varhainen versio on pyörinyt netissä jo pitkään ja olen sen lukenut.”

Tuolla oman linkkini takana Guillermo kertoo, että kyseessä ei ole tuo käsikirjoitus.