Green Book on Oscarien yllätysvoittaja – Spike Lee osoitti rajusti mieltään

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Green Bookin Oscar-voitto on tietysti ilmeinen juttu: tunteellinen, keskivertokatsojaa lempeästi selkään taputtava elokuva on varma valinta. Palkinnon olisi voinut olettaaa menevän Romalle. Sen puolella olivat vedonlyöntikertoimet sekä muu noste – Alfonso Cuaronin Roma sai parhaan ohjauksen, kuvauksen ja parhaan ulkomaisen elokuvankin palkinnot.

En voi väittää, etteikö Peter Farrellyn ohjaama Green Book olisi viihdyttävä elokuva. Sen parissa aika kyllä kuluu oikein mukavasti, ja sekä Viggo Mortensen että Mahershala Ali tekevät rooleissaan oikein hyvää työtä.

Silti parhaan elokuvan Oscar Green Bookille on aikamoinen paukku. Se on vähintäänkin ns. tolkun elokuva: rasismista kertova tarina, jossa edistys toteutuu rasistin ehdoin. Valkoiset tekijät kertovat elokuvassa senkin, millaista on olla omasta afroamerikkalaisuudestaan vieraantunut afroamerikkalainen mies. Lopussa rasismi ratkaistaan, ja on vasta vuosi 1962!

Onko elokuva hyväntahtoinen keskisormi vähemmistöille ja sorretuille? Tekikö tuon eleen nyt myös Oscarit jakava AMPAS? Spike Lee ainakin ehti jo reagoida.

Kun Green Book julistettiin voittajaksi, Lee pyrki ryntäämään mielenosoituksellisesti ulos salista, jossa palkinnot jaetaan. Hän heilutti käsiään ja lopulta seisoi selin lavalle.