Finnkino "varmistaa kestävyytensä" jättämällä koronan keskellä pienet pulaan

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Kauppalehti kertoo aiheesta, josta ilmeisesti ei mielellään puhuta.

Finnkino on jättänyt laskujaan maksamatta alan pienemmille yhtiöille. Jutussa avautuu levitysyhtiö Future Filmin toimitusjohtaja Lars Backlund, jolla on vuosikymmenien kokemus alalta.

Elokuvateatterien markkinajohtaja Finnkino ei ole tilittänyt Parasiten lipputuloja. Maksamattoman laskun eräpäivästä on Backlundin mukaan yli kuukausi. (Levitysyhtiön taas pitäisi tilittää osuus lipputuloista eteenpäin elokuvan alkuperäiselle oikeuksienhaltijalle, tässä tapauksessa ulkomaille.)

Parasite on ollut todellinen yllätyshitti. Katsojamäärä ylitti 150 000 ennen kuin elokuvateatterit menivät kiinni. Future Filmille tällainen elokuva on todella tärkeä, sillä kovin isoja menestyksiä ei yhtiöllä ole aikoihin ollut. Se nappasi Parasiten viime vuoden toukokuussa Cannesin festivaaleilta ennen kuin elokuva voitti Kultaisen palmun. Ennen eteläkorealaisen Parasiten nopeaa ja poikkeuksellista nousua Oscar-suosikiksi ei kukaan takuulla odottanut sille enempää kuin viidesosan nyt toteutuneesta katsojamäärästä (joka olisi vielä noussut, ellei korona olisi tullut väliin).

Riippumatta siitä, mikä elokuva on kyseessä, Finnkinon toiminta on huolestuttavaa. Koronaviruksen myötä Finnkinon liiketoiminta on tauolla, mutta yhtä lailla elokuvien maahantuonti- ja jakeluyhtiöiltä meni bisnes kokonaan alta koronaviruksen vuoksi. Ne ovat pienempiä, usein muutaman työntekijän firmoja, jotka eivät Finnkinon tapaan maksa miljoonaosinkoja. Parasiten tapauksessa lipputulojen osuuksia on tilittämättä Finnkinolta Future Filmille Backlundn mukaan kuusinumeroinen summa.