Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Filmihullu ja maailman parhaat elokuvat, osa 1: suosikkeja numeroina Seitsemästä samuraista Taksikuskiin

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 6.8.2011 05:01

Filmihullun viimeisimmässä numerossa (3/2011) on mielenkiintoinen liite ”Casablancasta Brokeback Mountainille”. Siihen on koostettu 1175 mielipidettä siitä, mikä on maailman paras elokuva.

Listan on koonnut Matti Salo.

Idea on hyvä. Peter von Bagh kirjoittaa itse lehden pääkirjoituksessa:

”Käyntikorttihan – ihmisen tunteen ja älyn nopea väläytys – ’mieluisimman elokuvan’ valinta on. Kenellä käyntikortti on, painakoon tämän tiedon siihen, tilaa ei pala. Sillä eleellä hän muuttuu ihmiseksi.”

(Minusta ei ollut ihmiseksi. Kyselyyn osallistumista ehdotettiin joskus. Mietin pari päivää, enkä osannut päättää, minkä elokuvan valitsisin, kun ehdokkaita on aika monta. Unohdin koko jutun.)

Joka tapauksessa 1175 ihmistä valitsi suosikkinsa, ja äänet jakautuivat 608 elokuvalle.

Eniten ääniä sai Seitsemän samuraita: 19.

Toiseksi tuli Casablanca: 17.

Fanny ja Alexander sai 14, Andrei Rublev 14, Huuliharppukostaja 13, Tuntematon sotilas 13, Kummisedät kaiken kaikkiaan 12, Peili 12, Amarcord 11, Tie 10, Blade Runner 10, Piukat paikat 10, Tuulen viemää 10, Suuri illuusio 9, Citizen Kane 9, Kieslowskin väritrilogia kaiken kaikkiaan 9, Rocco ja hänen veljensä 9, Jules ja Jim 9, Vertigo 8, Kauriinmetsästäjä 8, Piano 8, Taru Sormusten herrasta kaiken kaikkiaan 8, Takaikkuna 8.

Havaintoja, satunnaisesti: Yksi lensi yli käenpesän 7, Annie Hall 5, Korppi sylissä 5, Cherbourgin sateenvarjot 5, Kolmas mies 5, Räsynukke 3.

Muutamia muita mielivaltaisia havaintoja: 2001: avaruusseikkailu 7, Diktaattori 6, Amélie 6, Tähtien sota kaiken kaikkiaan 5, E.T. 5, Taksikuski 4, Suuri gangsterisota 3.

Vain yhden elokuvan valitseminen tekee äänestämisestä vaikeaa, mutta tuloksista kiinnostavia. Huomenna ja ylihuomenna itse asiaan, siihen mitä kukakin äänesti. Jos Tarja Halosen, Hjallis Harkimon, Viivi Pumpasen, Paavo Arhinmäen, Mikko Rimmisen, Timo Koivusalon, Veltto Virtasen, Aku Hirviniemen – ja lukuisten elokuvasta kirjoittavien toimittajien – suosikit kiinnostavat niin sietämättömästi, ettei jaksa odottaa, mars ostamaan Filmihullu.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Parhaiden äänestyksissä tuppaavat uudehkot teokset korostumaan. Muuten ei Blade Runnerin ja Kummisetien ”laadukkuus” ole selitettävissä. Sama tilanne kun Jari Sillanpään ”Satulinna” nostetaan kaikien aikojen parhaaksi iskelmäksi.

Kummisedät 1 ja 2 ovat Sight and Soundin kuuluisissa äänestyksissäkin siellä jossain Citizen Kanen ja Vertigon vieressä, joten tuskinpa kyse on uutuuden korostumisesta. Itsekään en sitä niin korkealle nostaisi, mutta aika moni tuntuu nostavan. Blade Runnerkin on kyllä korkean sijantinsa ansainnut aitona klassikkona ja onhan sekin jo 30 vuotta vanha – että enpä nyt tiedä senkään uutuusarvosta.

Kyseessä ei ollut äänestys eikä maailman parhaan elokuvan valinta vaan henkilökohtainen suosikkielokuva, joka saattaa olla hyvinkin erikoinen tai vaikkapa vain se mikä sillä hetkellä tuntuu siltä. Tällaista listaa ei liene missään koskaan aikaisemmin tehty.

Listalla oli useita erittäin mielenkiitoisia,vähemmän ilmeisiä valintoja kuten vaikkapa Mario Bavan Lisa and the devil.Oma suosikkini Fritz Langin M ei käsittämättömästi saanut yhtään ääntä…

Mielenkiinnolla odotan ainakin Arhinmäen, Halosen, Virtasen ja kumppanien valintoja. Kuinkakohan paljon niissä on mukana laskelmoitua poliittista viritystä?

”Suosikkielokuvani on Chaplinin Hassu kulkuri, koska se kuvaa yhteiskunnan vähäosaisia sympaattisesta ja inhimillisestä näkökulmasta…”

Sain kyselyn aikoinaan tällä saatteella: Väärinkäsitysten välttämiseksi täytyy mainita että lempileffa EI VÄLTTÄMÄTTÄ tarkoita vastaajan mielestä ”maailman parasta elokuvaa” vaan nimenomaan henkilökohtaista suosikkia. Mitään muita rajoituksia ei ole kuin tuo yhden elokuvan maininta. Siltä varalta, että yhden suosikin valinta tuntuu vaikealta, kannattaa ehkä ottaa osviitaksi Mika Kaurismäen tokaisu ”Olkoon se tällä kertaa HUULIHARPPUKOSTAJA.”
– Saatteen mukaisesti myös vastasin :)

Kyllä tässä jää kaipaamaan 70-luvun Filmihulluja, joissa aukottomasti todistettiin Neuvostoelokuvan ylivertaisuus länsimaiseen hapatukseen nähden.

”Parhaiden äänestyksissä tuppaavat uudehkot teokset korostumaan. Muuten ei Blade Runnerin ja Kummisetien ”laadukkuus” ole selitettävissä.”

Uudet? Blade Runner, ensi-illasta n. 29 vuotta. Kummisetä, ensi-illasta n.39 vuotta. Nimimerkki ”Nähty” pistää ihan uuden määritelmän sanalle ”uusi.” Vai tarkoitatko sanalla ”uusi” ei-mustavalkoista?

Nimerkki ”Nähty” käsittääkseni tarkoitti äänielokuvaa.

Ei sillä etteikö Citizen Kane yms. ”vanhat” elokuvat olisi hyviä, mutta kai näille listoille voi jo nyt nostaa Kummisedät ja Blade Runnerit. Niiden tekemisestä on tosiaan se +-30 vuotta, joten voidaan sanoa noiden leffojen kestäneen aikaa varsin hyvin.
Useat vanhat leffat (Birth Of the Nation, Potemkin) ovat top-listoilla lähinnä sen takia, että ne mullistivat silloista elokuvakerrontaa. Onko asia niin että myöhemmin tehdyt elokuvat, jotka eivät välttämättä luoneet uusia tyylejä kertoa tarinaa, ovat leffana huonompia? Minusta ei.

Pahoittelen, etten ole kirjoittanut tälle merkinnälle jatkoa, kuten lupasin – unohdin mökille lähtiessä ottaa kyseisen aviisin mukaan. Palaan pian kotiin ja asiaan.

Artisan kirjoitti:
”Saiko Videodrome enempää kuin sen minun ääneni?”

Ei saanut. Lisäksi Videodrome on erheellisesti laitettu väärän vuosiluvun alle. :(