Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Fantasiamestari Guillermo del Toron Lovecraft-filmatisointi myötätuulessa: tulossa 3D-Cthulhu

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 8.2.2011 10:08

Jos joutuisin autiolla saarelle ja saisin tilata sinne vain yhden lehden, se olisi The New Yorker. Taannoisessa numerossa on pitkä – pienen kirjan mittainen – Guillermo del Toron henkilökuva, joka löytyy ilahduttavasti myös netistä.

Tämän linkin takaa avautuva juttu on perinpohjainen ja kiehtova, siis todella hyvin kirjoitettu. Se kertoo paljon paitsi del Toron estetiikasta, myös sopivasti sellaisista yksityiselämän piirteistä, jotka vaikuttavat työntekoon, kuten taistelusta ylipainoa vastaan.

Loistavan jutun lopussa on paljon mielenkiintoista tietoa del Toron unelmaprojektista, joka saattaa nyt toteutua James Cameronin tuella. Kyseessä on H.P. Lovecraftin hurjan Hulluuden vuorilla -pienoisromaanin filmatisointi, kosmisen mittaluokan muodonmuuttajakauhuelokuva Antarktiksella.

Del Toron posse suunnittelee nyt hirviöitä ja ehkä kesällä päästään kuvaamaan. Elokuvasta tulisi uniikki – yli sadan miljoonan dollarin budjetilla toteutettava, ikärajaltaan R-rated eli rankanpuoleinen kauhutrippi. Ja vielä 3D.

Kaikki tämä, jos studio sanoo kyllä. Ohjaaja pistää nyt kaikkensa peliin ja on ehdoton.

”Del Toro indicated that he would not be willing to make radical adjustments to his vision. ’I don’t want to make a movie called ‘At the Mountains of Madness.’ I want to make this movie. And if I cannot make this movie I’ll do something else.’ He paused. ’It’ll be horrible.'”

Kuvissa nähtäisiin myös Lovecraftin hysteerisen mytologian suurin hirvitys, Cthulhu.

”Barlowe still draws with pencils, and he sat in a sunny corner room. He had been sketching Cthulhu in a surprisingly soft hand. In his rendition, many appendages emanated from a central vertical column; it had the majesty of a redwood tree. When del Toro looked at it, he said, ’I love the idea of the floating things!” Cthulhu was surrounded by satellite parasites, just as some sharks are haloed by schools of fish. Barlowe said that he was going for a ”regal look,” and pointed at the creature’s neck. ”It’s like an Elizabethan collar!’ del Toro said, smiling. ’Great.'”

Kuten olen aiemminkin sanonut, tämän elokuvan haluaisin nähdä.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Sormet ristiin ja peukut pyllyyn, että del Toro saa henkilöhahmoihin puhallettua eloa ettei leffasta tule pelkkä hirviöefektimäiske in 3D!!

Cameronin Aliens ja Carpenteri The Thing on hyviä esimerkkejä toimivista hirviöefektimäiskeleffoista, joissa henkilöistäkin välittää. Toivotaan, toivotaan.

Itse toivon enemmän Pan’s Lapyrinthin kaltaista syvempää kauhua kuin aliensia. Lovecraftin kirjaa tosin en ole lukenut, hyväksyn mäiskeen jos sitä kirjassa esiintyy. Mutta miksi 3D? 3D hömpötys ei ole yhtään Mr. Toron tyylistä.

Yli sadanmiljoonan dollarin budjetilla ei tehdä ”syvempää kauhua”. Hirviöitä peliin ja mäiskis, läiskis. Hyvä on jos siinä hötäkässä henkilöt jää mieleen ja niiden karmea kohtalo järkyttää.

Olisi tietysti hauskaa joskus nähdä joku vaikkapa kymppimiljoonan dollarin budjetilla ja taidolla tehty atmosfäärinen Lovecraft-elokuva, jossa mörököllit pysyy visusti siellä nurkan takana, eivätkä pläjähdä päivänvaloon budjettia paisuttamaan. Toivotaan, toivotaan.

Muuten hyvä, mutta hulluuden vuorilla ei esiintynyt Cthulhu. Siellä oli vaan Shoggotheja ja muutama Elder Thing. Cthulhu nukkuu meren pohjassa R’Lyehissä.

”Yli sadanmiljoonan dollarin budjetilla ei tehdä ”syvempää kauhua”. Hirviöitä peliin ja mäiskis, läiskis. Hyvä on jos siinä hötäkässä henkilöt jää mieleen ja niiden karmea kohtalo järkyttää.”

Kyllähän esim. Sormusten Herra -leffoissa oli muutakin kuin pelkkää mäiskettä ja niiden budjetti oli yli 100 milliä. Eihän tuo budjetti tarkoita että juoni, tunnelma ja hahmot unohdetaan täysin, se tarkoittaa että leffan lavastukseen ja hirviösuunnitteluun panostetaan kunnolla.
Jollain 10 miljoonalla ei saa tehtyä leffaa joka on uskollinen tuolle kirjalle.

”Muuten hyvä, mutta hulluuden vuorilla ei esiintynyt Cthulhu”

Kyllä esiintyi joskaan ei päähenkilöille henkilökohtaisesti. Vanhempien olentojen rakennusten seinäkuvissa kerrotaan Cthulhun saapumisesta Maahan ja R’Lyehin uppoamisesta. Noista fantasiamestari saisi aikaan komeat visiot.

Muutenhan itse tarina on pääasiassa raunioiden koluamista ja pelkäämistä, joka kirjassa toimii mutta sellaisenaan valkokankaalla olisi melko tylsää seurattavaa. Show, don’t tell.

”Kyllähän esim. Sormusten Herra -leffoissa oli muutakin kuin pelkkää mäiskettä ja niiden budjetti oli yli 100 milliä.”

Tappavan tylsiä leffoja, hengetöntä kirjan kuvitusta. Komeat lavasteet kyllä jne. Kyllä studiot pitää huolen että jos leffa maksa yli 100 miltsiä niin pitää olla Äksöniä!! Katso vaikka Inception. Ei pelkkä nokkela – pseudonokkela – juonenkuljetus riitä kun pitää olla bondmaista räiskettä ja tähtinäyttelijät. Lovecraftissa on yleensä tunnelma ja se nurkan takana odottaa hulluksi tekevä pahuuden/toiseuden uhka mikä niissä viehättää, ei niinkään jännät oliot ja rytke.

Toivon tältä paljon ja luotan del Toroon, tuossa New Yorkerin jutussa mainitun tähän projektiin liittyvän tinkimättömyyden vuoksi ja etenkin siksi, että hänen mukaansa Zulawskin Possession ja Carpenterin The Thing ovat toistaiseksi lovecraftilaisimmat elokuvat. Niissä on kauhua.

”Kyllä studiot pitää huolen että jos leffa maksa yli 100 miltsiä niin pitää olla Äksöniä!! ”

Ei kai action tarkoita välttämättä sitä että leffassa ei ole sisältöä…
Iso budjetti ei myöskään tee kauhuleffasta automaattisesti huonoa. Alien, Hohto ja Manaaja olivat ison luokan tuotantoja, silti niissä on enemmän tunnelmaa ja sisältöä kuin vaikka pikkubudjetin Saw-leffoissa.

Olen valmis hyväksymään 3D:n ja Avatar-erektiostaan humaltuneen James Cameronin mukanaolon, kunhan tämä projekti joskus saadaan oikeasti valkokankaalle. Itse ainakin odotan ihan innolla ensimmäistä ison budjetin Lovecraft-leffaa; Toki tunnelmallinen ”hiipivä” kauhu on tärkeä osa Lovecraftia, mutta niin ovat myös jo pelkällä ulkomuodollaan ihmiset hulluksi saavat hirviöt. Luotan Guillermo Del Toroon.

””Mestari”? (Millä eväillä?)”

Itse olen nähnyt vain Pan’s Labyrinthin, mutta se riittää evääksi.

”Avatar-erektiostaan humaltuneen James Cameronin ”

Jaa mitäs se Avatarin jälkeen teki? Sekosi yhtäkkiä kun oli kerrankin tehnyt menestyneen leffan?

Del Toro ei ole mikään taiteilija, mutta kieltämättä tässä olisi ainesta oikeaksi vuoden elokuvapommiksi.
BIG UP!