Expert-ketju valehtelee teräväpiirrosta

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

On ällistyttävää, kuinka härskisti elektroniikkaketju Expert kehtaa viikosta toiseen huijata mainoksissaan. Hesarin välissä tulleissa mainosliitteissä toistuu lupaus, että blu-ray-soitin muka näyttää myös vanhat dvd-levyt HD-laatuisina.

Väitteet löytyvät myös Expertin nettisivuilta, ja niitä lukiessa herkemmältä elokuvien ystävältä tai kotiteatteriharrastajalta katoaa joulumieli.

”Muuntaa tavalliset DVD-levyt 1080p HD-tarkkuudelle”, Sonyn soitinta kehutaan.

”Toistaa vanhatkin DVD:t Full HD-tarkkuudella”, väitetään hieman kalliimmasta vempeleestä.

Miten ihmeessä dvd-levy, jolla kuvan tarkkuus on kaukana jäljessä blu-rayn teräväpiirto- eli HD-kuvan laadusta, voisi antaa laitteelle teräväpiirtokuvaa? Mistä puuttuvat pikselit keksitään?

Upscaling-tekniikka ei todellakaan tarkoita, että dvd:n kuvasta tulisi taianomaisesti HD-tasoista. (Wikipedia: ”However, under no circumstances will an upscaling/upconverting DVD player provide ”high-definition content”, since video information can only be retained or lost in each successive conversion step, but not created.”)

Kerrotaan häistä, joissa vesi muuttui viiniksi. Mutta siinä missä 2000 vuoden takainen pitopalvelukriisi ratkaisuineen on ennen kaikkea uskon asia, Expertin markkinoinninedistämisvalhe kuuluu lähinnä juridiikan piirin.