Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Ensimmäinen Avatar-arvio netissä: ”Paska”

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 26.11.2009 20:08

3D-elokuvan läpimurroksi povatusta tieteisfantasiasta on julkaistu ensimmäinen silminnäkijäarvio. Avatarin ohjaaja James Cameron ei liene iloinen.

Gawker.com -saitilla anonyymi elokuva-ammattilainen lyttää Avatarin todeten muun muassa seuraavaa:

”The problem is with cutting in between 3D focal points and perspective – the mind cannot adjust to it without a buffer – thus, Avatar is literally vomit inducing.”

”But the movie itself, the story/acting/tone are alienating and weird.”

”..overall it’s a horrible piece of shit.”

Avatar on kaikkien aikojen menestyneimmäksi arvioidun elokuvan eli Titanicin ohjaajan James Cameronin uutuus, jota on tehty vuosikausia.

Se on markkinointikuluineen maksanut (60 Minutes -ohjelman mukaan) noin 400 miljoonaa taalaa. Studio kuitenkin pitää kiinni siitä, että budjetti olisi ”vain” 237 miljoonaa dollaria.

Nyt on kuitenkin muistettava, että suosittu Gawker on lähinnä juoru- ja häpäisysaitti. Avatar-ennakkoluulot ovat eläneet siellä vahvasti.

Ja pidetään mielessä, että myös budjettinsa ylittäneen Titanicin ensi-illan alla vitsailtiin, että tuo suuruudenhullu hanke on lähtenyt selvästi raiteiltaan, ja että kukapa kahjo tuota menisi katsomaan, kun loppuratkaisu on kaikille selvä. (Minäkin taisin uskoa niin.)

Mutta myönnän, että itsekin olen jo aivan lopen kyllästynyt Avatarin venytettyihin smurffeihin. Hemmetti että ne ovat rumia. Ja näkemieni ennakkopätkien perusteella 3D ei oikein toimi. Kertokaa joku please, ettei tämä juliste ole oikea.

Avatarin ensi-ilta on 18. joulukuuta.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Onko sinulla tietoa, miksi Avatarin eka pressi esitetään 2d:nä?

No ei se nyt niin huono ollut. Ei oksettanut, mutta tosin rakko meinasi revetä. Voisin 30 minuuttia leikellä pois ilman, että paljoakaan/mitään menetettäisiin. Ei se mikään Citizen Kane ole, mutta ei kait tarkoituskaan.

Katso
http://www.imdb.com/title/tt0499549/
Avatarin arvio: 8.9/10 23,174 votes

Luotan nyt ja ainiaan enemmän imdb:sen kuin iltalehden ja SK:n kaltaisten ’ammattilaisten’ arvioihin.
Harrastan elokuvia paljon ja olen akateemisesti koulutettu, silti bulgarialainen ’viiden tähden’ elokuva ei vetoa eikä ihastuta. Ei sitten millään. Yksi parhaimpia näkemiäni elokuvia, ja 3D vain teki siitä paremman.
Makunsa kullakin. Ja suurin osa kansasta näyttää tykkäävän. Leffa-arvostelijat nykyisissä lehdisämme vaikuttavat amatöörimäisiltä ja ylikriittisiltä, joilla on pakko koittaa etsiä hyvistä leffoista väkisellä jotain huonoa ja jos ei lödy niin sitten hieman keksitään itse.

Olen täsmälleen samaa mieltä kuin D. Monet kriitikot tuntuvat arvostavan aina niitä kummallisia pienen budjetin elokuvia jostain ”takapajulasta”, joiden juonta ei suuri yleisö koskaan opi ymmärtämään. Sanompa vaan että Avatar myy, oli kriitikot mitä mieltä hyvänsä. ”Kyllä kansa tietää…” kriitikot ei tiedä oikeastu mitään, sillä totuus on se että elokuvan hyvyys voidaan mitata vain sillä kuinka paljon se myy, Ei sillä kuinka paljon tähtiä jotkut yksittäiset itseään ”asiantuntioiksi” kutsuvat antavat.

Kylläpä oli ensimmäinen arvio taas hieno…ettei vaan ollut tehty elokuvaa näkemättä. Jos joku voi pokerinaamalla elokuvan 3D:nä nähtyään sanoa ”paska”, voi mun mielestä hakeutua hoitoon…kriitikot tosin ovat aina kriitikoita ja heidän ”arvosteluihin” uskovat ken haluavat.
Avatar on kokemus- ei pelkkä elokuva

Olen menossa katsomaan tuota elokuvaa ja kyllä pelottaa! Toivottavasti se on hyvä eikä pelottava ja toivottavasti rakko kestää.