En olisi uskonut: Terminator: Genisys on onnistunut trilogian päätösosa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Viides jatko-osa elokuvalle, jonka valmistumisesta on 31 vuotta. Edelliset kaksi jatko-osaa eivät jättäneet jälkeä. Tähtenä kehäraakki Arnold Schwarzenegger. Ohjaajana televisiotöitä pitkään tehnyt Alan Taylor, jonka viimeisin elokuva oli Marvel-jatko-osa.

Ei kerta kaikkiaan vaikuttanut hyvltä. Terminator: Genisys ei edes ala lupaavasti. Sotaa ihmisten ja koneiden välillä esitellään koosteena, jonka ilme on halpa: näistä tulevaisuuden toimintajaksoista näkee heti, että ne ovat studiossa kuvattuja.

Mutta kun elokuva pääsee käyntiin, se tempaa mukaansa. Genisys on erittäin hyvin kirjoitettu kolmososa Terminator -tarinalle. Aiempien kolmannen ja neljännen elokuvan (Terminator 3: Koneiden kapina ja Terminator: Pelastus) tapahtumat on unohdettu. Silti ei jatketa siitä, mihin kakkonen jäi, vaan siirrytään rinnakkaistodellisuuteen, johon ensimmäisten elokuvien tapahtumat vaikuttavat.

Ensimmäinen tunti on eräänlainen mashup kahden ensimmäisen Terminatorin tapahtumia. Kohtauksia nähdään uusina versioina, uusin näyttelijöin. Tuntuu oudolta nähdä uudelleen rakennettuja tuttuja tilanteita, mutta merkitys selviää pian.

Perustelu on aikamatkailu. Rinnakkaistodellisuudessa Sarah Connor on saanut jo lapsena terminaattorin turvakseen. Tämän T- 800:n ihokudos on jo iäkästä. Niin on myös roolia esittävä Schwarzenegger.