Elokuvien käännösnimistä, osa 1: Juliette Binoche-romantiikkaa vai Abbas Kiarostamin taidetta?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Iranilaisen Abbas Kiarostamin ensimmäinen englanninkielinen (pääosin) elokuva Copie Conforme on saanut Suomessa nimekseen Iltapäivä Toscanassa. Minusta se on ihan ok, vaikka alkuperäisnimen monitasoiset merkitykset korvataan geneerisellä tapahtumakehyksen luonnehdinnalla ja ulkokohtaisella eksotiikkalupauksella.

Miksi se on ok?

Koska en usko, että juuri kukaan menisi katsomaan elokuvaa, jonka nimi on ”Aidoksi todettu jäljennös” tai ”Varmistettu kopio” tai mitä vielä. Myös englanninkielinen Certified Copy on luontevampi kuin tuollaiset. Meillä ei tietääkseni ole termiä, jossa merkityssisältö toistuisi noin ytimekkäästi.

Olisi tuo suomalainen nimi varmaan parempi voinut olla, mutta mikäpä olisi täydellistä.

Elokuvan nimen täytyy kuulostaa luontevalta. Suorat käännökset eivät aina toimi. Klanginkin täytyy olla hyvä, ei välttämättä kaunis mutta sulava. Ranskan- ja englanninkieliset nimet kuulostavat sujuvilta, samoin Iltapäivä Toscanassa. ”Aito jäljennös” – ei.

On hyvä, jos tyylilaji välittyy nimestä. Onko romantiikasta ja eskapismista vihjaava nimi Iltapäivä Toscanassa harhaanjohtava, koska kyseessä on suhteellisen ”vaikea” teos? Ei välttämättä. Joku saattaa pettyä, kun elokuvassa ei ole selkeää amerikkalaistyylistä juonta, mutta kyllä se muuten antaa mitä lupaa.

Vaikeampi nimi olisi toki antanut ymmärtää, että tämä ei ole ihan helpointa katsottavaakaan.

Harhaanjohtamista on sen sijaan vaikkapa elokuvan amerikkalainen traileri, joka muun muassa asiaankuulumatonta hempeilymusiikkia korostaen luo täysin vääränlaisen kuvan. (Sikäläiset cinefiilit kyllä taas pääsevät tyylilajista kärryille, kun trailerin ensimmäinen kriitikkositaatti on The New Yorkerin intellektuelli-partasuu Richard Brodylta. Se on jo liki yhtä yllättävää kuin Peter von Bagh kehuisi vuolaasti ensi-iltaelokuvaa – tosin hän ei taida uusista elokuvista lainkaan kirjoittaa.)

Jenkkitraileri on kerta kaikkiaan naurettava.

Elokuva ei ole. Suosittelen (en popcorn-jengille).

Iltapäivä Toscanassa ensi-illassa 18.3.