Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Elokuvien jatko-osalista: Alien, Batman, Hobitti ja krapulaiset kumppanit, viiden vuoden skaalalla

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 22.11.2010 10:31

Muistan, kuinka elokuvateatteri Presidentin rappukäytävässä oli valtava Jurassic Parkin mainos. Vuosi 1992 oli päättymässä. Mainoksessa luki muistaakseni ihan suomeksi, että ensi-ilta koittaisi seuraavan vuoden syksyllä.

Silloin tuntui ihan hassulta, siis aivan poikkeukselliselta, että joskus yli puolen vuoden kuluttua – huh! – saapuvaa elokuvaa mainostettiin jo.

Ennen oli ennen, nyt on nyt. Isojen elokuvien ensi-illat tiedetään noin kuukauden tarkkuudella vuosien päähän – etenkin franchiseissa, toisin sanoen jatko-osien osalta.

Katsotaan siis lähivuosien lyhyttä jatko-osalistaa:

The Hangover 2: toukokuu 2011. Kaksiulotteinen.

Karibian merirosvojen paluu eli Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides: toukokuu 2011. 3D.

Transformers: The Dark of the Moon: heinäkuu 2011. 3D.

Alien, ties kuinka mones. 2011. 3D.
(Ja tälle tulee siis myös kumppanielokuva, kai seuraavana vuonna.)

Batman kolme, eli Dark Knight Rises: heinäkuu 2012. Kaksiulotteinen.

Spider-Man 4: heinäkuu 2012. Kolmiulotteinen.

The Bourne Legacy, eli.. Medusan perintö? Vaikea sanoa, sillä nimi on Medusa-sarjaa jatkavasta, mutta ei Ludlumin kirjoittamasta kirjasta – ja juoni tulee silti olemaan ihan muuta. Elokuu 2012. Ulotteisuus on arvoitus.

Hobitti, osa 1: joulukuu 2012. 3D.

Iron Man 3: toukokuu 2013. Ulotteisuus auki.

Hobitti, osa 2: joulukuu 2013. 3D.

Avatar, osa 2: joulukuu 2014. 3D.

Avatar, osa 3: joulukuu 2015. 3D.

Suunnilleen sellainen on nyt viisivuotissuunnitelma Hollywoodissa.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Puhtaasti taktinen markkinointikikkahan se on. Netti täyttyy nykyään fanien tekemistä -The real Hobbitt trailereista tai valejulisteista.

Ilmoittamalla nämä ensi-illat tarpeeksi ajoissa, saadaan tämä ilmainen markkinointikoneisto jylläämään. Siitä lähtien kun Nolan ilmoitti tekevänsä jatko-osoan Dark Knightiin, ovat fanit spekuloineet elokuvan roistoista.

Kaikki tämä vain nostaa sitä odotusarvoa. Minun lapsuudessani lähinnä kyllästyi elokuvan julisteen katsomiseen, kun se oli ollut leffateatterin aulassa puoli vuotta.

Nyt informaatiomaailmassa sen julisteen lisäksi tulee joka päivä jotain uutta tietoa elokuvasta. Se pitää kiinnostuksen hereillä.

Viihdeteollisuushan rakastaa nykyään formaatteja. Eräänlainen formaatti tämäkin jatko-osa-pommitus. Kai yllätyksellisyydessä on sitten isompi riski. Taloudellinen.

Nettiaika nosti päätään juuri silloin 90-luvun puolivälissä. Ilman nettiä tulevien elokuvien aikataulujakaan ei todennäköisesti seurattaisi niin tarkkaan.

Kirjoja niistä ei ole kannattanut julkaista, eikä oikein lehtiäkään. Varmasti tekijät ovat kuitenkin ennenkin tienneet aikataulunsa hyvin tarkasti.

Ja Koskitar, viihdeteollisuus on rakastanut aina formaatteja ja franchise-ajattelua: James Bond, Elvis, Thin Man-, Carry On-, Uuno-, Pekka Puupää-elokuvasarjat…… Puhumattakaan televisiosta, radiosta, sarjakuvista ja vaikkapa Kalle Päätalosta.

Kyse on aina muotista, joka on mediasta tai maailmankolkasta riippumatta varsin samanlainen.

Inceptionin kaltaisia omintakeisia onnistumisia on harvassa ja hyvä niin. Siksi ne virkistävät.