Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Elokuvien ikärajoista ja päähänpotkimisesta

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 14.6.2010 06:01

Kirjoitin viime viikolla elokuvien ennakkotarkastuksen tulevaisuudesta. Ikärajojen antaminen siirtynee elokuvien (ja pelien) maahantuojien omalle vastuulle, pois viranomaisilta.

Blogimerkinnästäni heräsi keskustelua, jossa mainittiin, että ei ikärajoja sentään ihan fiilispohjalta tulevaisuudessakaan annettaisi.

Käyttämäni ilmaisu ”fiilispohja” oli totta kai pieni kärjistys, mutta hyvin tapauskohtaista ja ristiriitaista on ikärajojen antaminen aina ollut.

Tuore esimerkki: muutama viikko sitten Valtion elokuvatarkastamon (VET) pomo Matti Paloheimokertoi Nyt-liitteessä, että päähän potkimisen näyttämisestä seuraa aina vähintään K-15-ikäraja.

Viime viikolla VET:ssä tarkastettiin uusi Karate Kid.

”80-luvun elokuvasarjan malliin tehdyssä kungfu-elokuvassa useita väkivaltakohtauksia, joissa tehostein korostettua lyönti-ja potkuväkivaltaa. Myös järjestetyissä kungfu-otteluissa päähänpotkuja ja lisäksi tahallista vahingoittamista”, kuvaillaan VET:n tarkastuspäätöksessä.

Ikärajaksi annettiin K-13.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Myös Matrix-sarjan toinen osa oli K-11, tuosta päähänpotkimiskäytännöstä huolimatta.

Maailma on menossa siihen suuntaan, että isojen Hollywood-elokuvien kohdalla Pohjoismaissa noudatetaan pitkälti MPAA:n ikärajoja (tai niitä alempia). Pienten taide-elokuvien kohdalla tuntuu olevan periaatteena ”ihan sama” (esimerkeiksi kelpaa edellisestä blogikirjoituksessa mainitut Noen ja Refnin elokuvat). En näe tosin että ikärajoista ”lipsumisella” on hirveästi merkitystä, mutta edelleen se saa ihmettelemään sitä miksi Reindeerspottingin piti olla K-18.