Elokuvauusinnat ovat nyt parasta televisiossa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Suomessa on tapana narista, että televisiosta tulee muka kamalan paljon uusintoja. Se on roskapuhetta. Ja vaikka se olisi osaksi totta, olisi valittaminen tyhmää.


En ymmärrä, miksi satunnaiset uusinnat ovat ongelma vuonna 2009. Kaikkien suomalaisten ulottuvilla on ainakin kolme kertaa enemmän kanavia kuin kymmenen vuotta sitten. Osalta kanavia tulee ohjelmaa melkein ympäri vuorokauden, ja tallentavat digiboksit ovat halpoja.

Mitä sitten, jos joltain kanavalta tulee ohjelma, joka jo joskus esitetty? Samaan aikaan ainakin viideltä muulta kanavalta tulee ohjelmia ensiesityksinä.

Emme elä tarjonnan puutteessa.

Ilmeisesti uusinnoissa ärsyttää ennen kaikkea se, että ne ovat uusintoja. Ainakaan jokainen narisija ei varmasti ole nähnyt kaikkia uusittavia ohjelmia aiempina esityksinä – siihen ei riittäisi kenenkään aika.

Sitä paitsi nyt keskikesälläkin, parin seuraavan viikon aikana televisiosta tulee maailman parhaita elokuvia, ja kaikki ne esitetään uusintoina.

Tänä iltana Yle Teemalla esitetään Werner HerzoginAguirre – Jumalan viha. Viikon kuluttua samalla paikalla on Herzogin Kaspar Hauserin tapaus. Jokaisen kannattaisi katsoa nämä elokuvataiteen huiput. Jälkimmäinen voi olla helpommin lähestyttävä elämys kuin täyslatingin hulluinta mahdollista Klaus Kinskiä päälle vyöryttävä Aguirre.

Ensi tiistaina tulee TV2:lta Elää ja kuolla L.A.:ssa, yksi 1980-luvun hienoimmista amerikkalaiselokuvista. Uusinta on ties kuinka mones. Itse näin elokuvan ensi kertaa Kolmoskanavalta vuonna 1989. Silloista esitystä oli tietääkseni leikattukin – väkivaltainen poliisielokuva oli silti rajuimpia, mitä siihen mennessä valtakunnankanavilta oli esitetty. Nyt William Friedkinin mestariteos ei enää vaikuta poikkeuksellisen veriseltä, mutta vain paranee joka katselukerralla.

Lauantaina 27. kesäkuuta Nelosen yössä näytetään Mario Bavan anarkistinen ja virheetön poptaideteos Mies mustassa Jaguarissa eli Diabolik, uusintana sekin.

Uusinta tai ei, harva on tätä italialaiseen sarjakuvaan perustuvaa elokuvaa nähnyt. Kymmenisen vuotta sitten ilmoitin mielipidettäni maailman parhaasta elokuvasta uteleville vastaukseksi Diabolikin. En ole enää niin varma. Olen silti nauttinut sen ehkä viitisentoista kertaa (valitettavasti vain neljästi valkokankaalta – filmikopioita on olemassa enää muutamia koko maailmassa, eikä yhtään Pohjois-Euroopassa) ilman, että se on menettänyt yhtään taiastaan.

Ja näiden lisäksi tarjolla on toki myös hienoja tuoreempia elokuvia, joiden pariin tähtinäyttelijöiden mukaan suunnistavat katsojatkin voivat löytää, esimerkiksi Brokeback Mountain (la 27.6., Yle Teema) ja 12 apinaa (ke 24.6., Subtv).

Jokaisen huippuelokuvan ensiesitys televisiossa on hieno juttu. Silti ja juuri siksi rakastan uusintoja. Mielummin niitä kuin ensiesityksiä kehnoista ohjelmista ja elokuvista. On kumma, jos ei kelpaa.