Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Elokuvauusinnat ovat nyt parasta televisiossa

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 17.6.2009 12:45

Suomessa on tapana narista, että televisiosta tulee muka kamalan paljon uusintoja. Se on roskapuhetta. Ja vaikka se olisi osaksi totta, olisi valittaminen tyhmää.

En ymmärrä, miksi satunnaiset uusinnat ovat ongelma vuonna 2009. Kaikkien suomalaisten ulottuvilla on ainakin kolme kertaa enemmän kanavia kuin kymmenen vuotta sitten. Osalta kanavia tulee ohjelmaa melkein ympäri vuorokauden, ja tallentavat digiboksit ovat halpoja.

Mitä sitten, jos joltain kanavalta tulee ohjelma, joka jo joskus esitetty? Samaan aikaan ainakin viideltä muulta kanavalta tulee ohjelmia ensiesityksinä.

Emme elä tarjonnan puutteessa.

Ilmeisesti uusinnoissa ärsyttää ennen kaikkea se, että ne ovat uusintoja. Ainakaan jokainen narisija ei varmasti ole nähnyt kaikkia uusittavia ohjelmia aiempina esityksinä – siihen ei riittäisi kenenkään aika.

Sitä paitsi nyt keskikesälläkin, parin seuraavan viikon aikana televisiosta tulee maailman parhaita elokuvia, ja kaikki ne esitetään uusintoina.

Tänä iltana Yle Teemalla esitetään Werner HerzoginAguirre – Jumalan viha. Viikon kuluttua samalla paikalla on Herzogin Kaspar Hauserin tapaus. Jokaisen kannattaisi katsoa nämä elokuvataiteen huiput. Jälkimmäinen voi olla helpommin lähestyttävä elämys kuin täyslatingin hulluinta mahdollista Klaus Kinskiä päälle vyöryttävä Aguirre.

Ensi tiistaina tulee TV2:lta Elää ja kuolla L.A.:ssa, yksi 1980-luvun hienoimmista amerikkalaiselokuvista. Uusinta on ties kuinka mones. Itse näin elokuvan ensi kertaa Kolmoskanavalta vuonna 1989. Silloista esitystä oli tietääkseni leikattukin – väkivaltainen poliisielokuva oli silti rajuimpia, mitä siihen mennessä valtakunnankanavilta oli esitetty. Nyt William Friedkinin mestariteos ei enää vaikuta poikkeuksellisen veriseltä, mutta vain paranee joka katselukerralla.

Lauantaina 27. kesäkuuta Nelosen yössä näytetään Mario Bavan anarkistinen ja virheetön poptaideteos Mies mustassa Jaguarissa eli Diabolik, uusintana sekin.

Uusinta tai ei, harva on tätä italialaiseen sarjakuvaan perustuvaa elokuvaa nähnyt. Kymmenisen vuotta sitten ilmoitin mielipidettäni maailman parhaasta elokuvasta uteleville vastaukseksi Diabolikin. En ole enää niin varma. Olen silti nauttinut sen ehkä viitisentoista kertaa (valitettavasti vain neljästi valkokankaalta – filmikopioita on olemassa enää muutamia koko maailmassa, eikä yhtään Pohjois-Euroopassa) ilman, että se on menettänyt yhtään taiastaan.

Ja näiden lisäksi tarjolla on toki myös hienoja tuoreempia elokuvia, joiden pariin tähtinäyttelijöiden mukaan suunnistavat katsojatkin voivat löytää, esimerkiksi Brokeback Mountain (la 27.6., Yle Teema) ja 12 apinaa (ke 24.6., Subtv).

Jokaisen huippuelokuvan ensiesitys televisiossa on hieno juttu. Silti ja juuri siksi rakastan uusintoja. Mielummin niitä kuin ensiesityksiä kehnoista ohjelmista ja elokuvista. On kumma, jos ei kelpaa.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Miksiköhän lehdet eivät enää julkaise kattavia listauksia television (suomalaisten pääkanavien) elokuvatarjonnasta kausittain? Siksikö, että kanavia on kertakaikkiaan liian paljon?

Nyt nimittäin käy niin, että mielenkiintoiset leffat saattavat lipsahtaa sivu suun. Aikaisemmin saattoi katsoa esim. kesäkauden alussa kattavasti kaikki elokuvat ja merkata tärpit ylös. Nyt leffojen bongailu on pahimmillaan aikamoista tuuripeliä, varsinkaan kun ei tule joka viikko luettua tv-lehtiä. Tuo yllämainittu Elää ja kuolla L.A:ssa olisi jäänyt väliin ilman Kinnusen vinkkiä. Eikä se viikon varoaika edes riitä näin lomakautena.

Omalla tavallaan erinomainen elokuva on myös Juhannusaattona esitettävä Masters of the Universe.

Uusinnat tuottavat iloa myös sarjarintamalla. Tulevathan erinomaiset Hill Street Blues sekä Kupla parhaimmillaan kokonaisuudessaan uusintakierroksilla, mutta enpähän valita. Päinvastoin.

Ihmiset valittavat aina kesän jenkkisarjojen tauosta ihan kuin se olisi suomalaiskanavien vika. Totuus on, että jenkeissä ei tehdä tarpeeksi episodeja esitettäväksi 52 x vuosi. Jotain Kovaa lakia tuli jokunen vuosi sitten jenkeissä siten, että 2 uutta episodia, sitten aina vahempi uusintana väliin. ERää esitettiin samoin: välillä tosin hämmästelin, että eikös tämä Mark-lekuri kuollut jo vuosi sitten…