Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Elokuvatuottaja Pamela Mandart yli kahdeksi vuodeksi vankilaan – miksi?

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 16.11.2012 08:36

Muun muassa elokuvat Keisarikunta ja Going to Kansas City tuottanut Pamela Mandart, 60, sai tänään Helsingin hovioikeudessa yli kahden vuoden ehdottoman vankeustuomion ja hänen ohjaajamiehensä Pekka Mandart, 63, yli puolitoista vuotta ehdollista.

Iltalehti muistutti tuomion jopa lyhentyneen hieman aiemmasta. Pamela Mandartin katsottiin syyllistyneen kahteen törkeään velallisen epärehellisyyteen ja törkeään petokseen.

Mandarteilta menivät omat ja firman rahat iloisesti sekaisin. Kulissien takana Mandartit pistivät elokuvatuotantoon merkittyä rahaa esimerkiksi oman mökkinsä rakennustöihin.

Velkaa oli lopulta (A-studion mukaan) kolme miljoonaa euroa – suomalaisella elokuva-alalla aivan tolkuton määrä: sillä tekisi 2-3 pitkää elokuvaa.

Vuosien 2002-2007 vyyhti tuli julkisuuteen jo liki kolme vuotta sitten. Silloin Ilta-Sanomissa kirjoitettiin, että Mandarteilta oli jäänyt myös hoitamatta palkkioita ja eläkemaksuja.

Mandartien laajassa tuotannossa on paljon laadukasta, pidetyimpänä ja kestävimpänä ehkä dokumentti Rajaseudun poikamiehet.

Elokuva-alalta Mandarteille ei ole talousrikoskohun aikana sympatiaa herunut. Ensinnäkin Suomen elokuvasäätiön rahaa on hassattu. Mandartien kolmeen pitkään elokuvaan sitä oli myönnetty kahdeksan vuoden aikana reilut kaksi miljoonaa euroa. Mandartien firmojen rapakunto ja maksamattomat eläkemaksut johtivat Elokuvasäätiössäkin sellaiseen hermostumiseen, ettei A-Studion terävään Mandart-paljastusjuttuun tammikuussa 2010 annettu sieltä edes haastattelua. Käytäntöjä tukien myöntämiselle on Mandart-vyyhdin jälkeen muutettu.

Samalla alan julkisuuskuvalle tällainen suhmurointi on suunnilleen pahinta mahdollista. Huijaaminen pilaa rehellisten tuottajien mainetta – samoin laskujen maksamatta jättäminen.

Mandartien elokuvat on tehty, se on selvä.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Moraalin ja hyvien tapojen vastaista kuten monelle muullakin viime aikoina. Niin politikoilla kuin yritysjohtajillakin. Tämä sattui olemaan kuitenkin todistettvasti laitonakin.

Kinnu -Kalle tuossa kyseli, jotta MIKSI? Pamela Mandart vankilaan…

Vastaus: Kaksi (2) torkeaa velallisen eparehellisyytta seka torkea petos.

Vaikeaa?

Lisatietoja: Helsingin Hovioikeuden paatos.

Koskakohan tulee ensimmäinen ”tässä maassa raiskaajatkin pääsevät vähemmällä” -ruikutus.

Näitä luetaan juuri nyt