Elokuvateatterit vs. striimaus – kamppailu kovenee, Oscar-organisaatio otti yllättäen kantaa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Oscar-ehdokkaaksi pääsee nyt ilman elokuvateatterikierrosta. Oscarit jakavan AMPASin sääntöihin on tehty koronamyllerryksen vuoksi tänä vuonna poikkeus, josta jatketaan nyt monenlaisiin johtopäätöksiin.

Väliaikaisenakin sääntömuutos kuulostaa hurjalta. Elokuvateatterien yksinoikeus olla elokuvan ensimmäinen jakelukanava on ollut sekä elokuvateatterialalle että monien tekijöille erittäin tärkeää. Oscarit ovat valkokangaselokuvien palkinto, ei televisioelokuvien. Sama logiikka koskee perinteisesti vaikkapa Jussi-palkintoa Suomessa.

Erääseen seikkaan kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota, ja sitä ei ole mainittu ainakaan tässä jutussa.

Oscar-ehdokkuusharkintaan voi poikkeusvuonnakin päästä vain elokuva, jolle oli alun perin suunniteltu valkokangasensi-iltaa. Teatteriketjujen julkaisusuunnitelmat ovat tarkkoja ja ajallisesti jopa vuosien pituisia, joten asia on helppo tarkastaa – tällainen tieto on väistämättä hyvin julkinen.

Eikä poikkeus koske koko vuotta vaan ainoastaan elokuvia, jotka kiiruhdettiin striimausjulkaisuun tässä poikkeusajalla, kun elokuvateatterit ovat kiinni.

”Once movie theaters are allowed to re-open, the seven-day window will once again be required for eligibility”, Variety kertoo.

Myönnytys on siis pieni, eikä muuta oikeastaan mitään. Elokuvateatterien uskotaan avaavan ovensa Yhdysvalloissa parin-kolmen kuukauden sisällä. Isoista leffoista striimaukseen on toistaiseksi siirretty vain pari, Universalin Trolls World Tour ja Disneyn Artemis Fowl (piti tulla toukokuun lopussa kankaalle, meneekin Disney+ -palveluun kesäkuussa). Muiden isojen Hollywood-elokuvien teatteriensi-iltaa vain siirretään eteenpäin.

Muutoksista on kyllä koko ajan puhetta – ja pelkoa. Yhdysvalloissa elokuvateatteriala kärvistelee vaikeuksissa siinä missä muuallakin, ja samalla se kerää voimia taistelussa striimausta vastaan. Maan suurin teatteriketju AMC (se, joka omistaa Finnkinon) ilmoitti nyt, että se ei enää ota Universal-studion elokuvia lainkaan teattereihinsa. Päätös koskisi AMC:n teattereita globaalisti.

Universal laittoi – korona-ajan keskellä – animaatioelokuvan Trolls World Tour suoraan striimaukseen. Tällä viikolla Universal-pomo Donna Langley ilmoitti, että samanlaisia julkaisuja tulee jatkossakin. Pelkkä asian ääneen lausuminen ilman tarkempia detaljeja johti AMC:n pillastumiseen.

AMC:n julistus kuulostaa sikäli onnettomalta, että sen omat teatterit ovat yhä kiinni. Saa nähdä, ovatko muut studiot tässä riidassa pian osallisia. Hollywood-studiot todella tarvitsevat elokuvateattereita, sillä todelliset menestystarinat suurten budjettien elokuvien ”suoraan striimaukseen” -julkaisemisessa ovat vielä kovin harvassa. Trolls World Tour oli sellainen.

Talousvaikeuksissa kärvistelevällä AMC:lla pidetään tietenkin uhkana myös NBC-Universalin uutta striimauspalvelua Peacockiin.

Mutta AMC tarvitsee teattereihinsa elokuvia sekä ihmisiä. Juuri nyt sillä ei ole liikevaihtoa, ainoastaan lappu luukulla. Varoittava temppu on tosiasiassa kiristämistä – ja se saattaa olla pahimmanlaatuista oman oksan sahaamista, koska kiusaajasta ei tykkää kukaan.

Muokattu 29.4. klo 13.33: Aiemmin blogimerkinnässä väitettiin, että AMC olisi hermostunut Trolls World Tourin julkaisusta ja menestyksestä. Tarkennettu tapahtumaketjua, Universalin jakelukuvioita ja lisätty maininta Donna Langleyn lausunnosta.