Elokuvatarkastamo rahastaa ikärajakoulutuksella

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Elokuvien ennakkotarkastaminen on ensi vuonna historiaa. Tilalle tulee malli, jossa maahantuoja antaa ikärajan itse. Tehtävään tarvitaan koulutusta, mutta sen hinta on outo.

Ikärajojen antaminen on hankalaa. Muutama viikko sitten kohuttiin suositun Autot 2 -animaatioelokuvan ikärajasta, jota moni lapsensa leffaan vienyt vanhempi piti liian alhaisena. Nyt jopa Finnkino suosittelee nettisivuillaan elokuvaa yli 7-vuotiaille vastoin tarkastamon K-3-päätöstä. Maahantuoja Disney ei luonnollisesti halunnut maksaa uudesta tarkastuksesta, olihan virhe tarkastamon – joka myönsi sen HS:lle.

Kohta kohuja voi tulla enemmänkin, kun elokuvien levittäjät alkavat itse päättää ikärajoista. Houkutus valita se hieman alempi suurempien katsojamäärien toivossa on taatusti suuri.

Jonkun pitää kuitenkin seistä ikärajan takana. Valtion elokuvatarkastamo tarjoaa nyt tuleville vastuuhenkilöille kahden päivän koulutuksen, joka antaa valmiudet ikärajojen määrittämiseen. Elokuvatarkastamon tiedote tässä.

Koulutuksen hinta on ”noin” 1000 euroa.

Siis 1000 euroa kahdesta kahdeksan tunnin koulutuspäivästä. (Päälle pitää suorittaa koe.)

Mistään kädestä pitäen -opetuksesta ei ole kyse, sillä kahdelle nyt järjestettävälle kurssille otetaan kummallekin jopa 60 osallistujaa.

Valtion elokuvatarkastamo laskuttaa siis neljän päivän ohjelmasta yhteensä ”noin” 120 000 euroa, mikäli kurssit tulevat täyteen, ja tätä mahdollisuutta jo vilautetaan tuossa tiedotteessa.

Ymmärtäisin hinnan paremmin, jos kyseessä olisi yksityinen alas ajettava pulju, pitäisihän ne erorahat jostain repiä. Mutta tälle valtion viraston rahastukselle on mahdoton ymmärtää logiikkaa.

Kyllä, maksajien oletetaan olevan firmoja, ei yksityisiä tahoja, mutta so what? Elokuvia nyt tarkastuttavien tahojen kokonaismäärästä useimmat ovat hyvin pieniä firmoja, joilla on muutama julkaisu silloin tällöin. Hinta on posketon.

60 osallistujan rajallekin löytyy syy: koulutukset pidetään KAVAn Tulio-elokuvateatterisalissa, jonne mahtuu juuri tuo kuutisenkymmentä henkeä. Eli mikseivät saman tien mene Bio Rexiin, siellä olisi yli 700 tuolia. Fyffendaalia tulisi ovista ja akkunoista niin, että tarkastamossa jouduttaisiin pitämään hätäkokous siitä, mitkä ovet ja akkunat pidetään kiinni ja mitkä auki.