Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Elokuvatarkastamo rahastaa ikärajakoulutuksella

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 1.9.2011 14:46

Elokuvien ennakkotarkastaminen on ensi vuonna historiaa. Tilalle tulee malli, jossa maahantuoja antaa ikärajan itse. Tehtävään tarvitaan koulutusta, mutta sen hinta on outo.

Ikärajojen antaminen on hankalaa. Muutama viikko sitten kohuttiin suositun Autot 2 -animaatioelokuvan ikärajasta, jota moni lapsensa leffaan vienyt vanhempi piti liian alhaisena. Nyt jopa Finnkino suosittelee nettisivuillaan elokuvaa yli 7-vuotiaille vastoin tarkastamon K-3-päätöstä. Maahantuoja Disney ei luonnollisesti halunnut maksaa uudesta tarkastuksesta, olihan virhe tarkastamon – joka myönsi sen HS:lle.

Kohta kohuja voi tulla enemmänkin, kun elokuvien levittäjät alkavat itse päättää ikärajoista. Houkutus valita se hieman alempi suurempien katsojamäärien toivossa on taatusti suuri.

Jonkun pitää kuitenkin seistä ikärajan takana. Valtion elokuvatarkastamo tarjoaa nyt tuleville vastuuhenkilöille kahden päivän koulutuksen, joka antaa valmiudet ikärajojen määrittämiseen. Elokuvatarkastamon tiedote tässä.

Koulutuksen hinta on ”noin” 1000 euroa.

Siis 1000 euroa kahdesta kahdeksan tunnin koulutuspäivästä. (Päälle pitää suorittaa koe.)

Mistään kädestä pitäen -opetuksesta ei ole kyse, sillä kahdelle nyt järjestettävälle kurssille otetaan kummallekin jopa 60 osallistujaa.

Valtion elokuvatarkastamo laskuttaa siis neljän päivän ohjelmasta yhteensä ”noin” 120 000 euroa, mikäli kurssit tulevat täyteen, ja tätä mahdollisuutta jo vilautetaan tuossa tiedotteessa.

Ymmärtäisin hinnan paremmin, jos kyseessä olisi yksityinen alas ajettava pulju, pitäisihän ne erorahat jostain repiä. Mutta tälle valtion viraston rahastukselle on mahdoton ymmärtää logiikkaa.

Kyllä, maksajien oletetaan olevan firmoja, ei yksityisiä tahoja, mutta so what? Elokuvia nyt tarkastuttavien tahojen kokonaismäärästä useimmat ovat hyvin pieniä firmoja, joilla on muutama julkaisu silloin tällöin. Hinta on posketon.

60 osallistujan rajallekin löytyy syy: koulutukset pidetään KAVAn Tulio-elokuvateatterisalissa, jonne mahtuu juuri tuo kuutisenkymmentä henkeä. Eli mikseivät saman tien mene Bio Rexiin, siellä olisi yli 700 tuolia. Fyffendaalia tulisi ovista ja akkunoista niin, että tarkastamossa jouduttaisiin pitämään hätäkokous siitä, mitkä ovet ja akkunat pidetään kiinni ja mitkä auki.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

1000 euroa/2pv on aika tavanomainen hinta kursseista, joille firmat lähettävät työntekijöitään oppimaan jotain työssä keskeisiä taitoja, esim. excelin käyttöä. Elokuvatarkastamo lienee saanut hintainspiraationsa jostain tuon kaltaisesta kurssitoiminnasta, joskin tässä tapauksessa tunnutaan härskisti hyödynnettävän tarkastamolla ilmeisesti olevaa monopoliasemaa.

Valvooko kukaan näitä ikärajoja jatkossa päättäviä henkilöitä? Onko näillä yrityksillä edes jotain omavalvontaa ja itsearviointia?

Valvoo. Elokuvatarkastamo muuttuu Media- ja kuvaohjelmakeskukseksi, joka voi ottaa kuvaohjelman uudelleen tarkastettavakseen, jos se syystä tai toisesta, tai kansalaispalautteen perusteella, epäilee ikärajaa vääräksi. Sanktioitakin on.

Kyllä tuo on aivan normihinta, ellei peräti edukkaammasta päästä kahden päivän koulutuksesta.

Koulutusten hintaan on tietysti monta näkökulmaa.

Kalle on oikeassa, että harvoin julkaisevalle pienyritykselle hinta ei ole vähäinen. Toisaalta kyse on liiketoiminnan kulusta, joten ei yrittäjä sitä itse maksa. Asiakkaat sen maksaa katsoessaan tuotosta.

Isommalle yritykelle tuo ei ole kulu eikä mikään, on aivan tavallista että muutaman päivän kurssit maksavat 1500,- euroa ALV 0% per henkilö per päivä. He myös siirtävät kulut asiakkaiden maksettavaksi.

Toisaalta, jos mietitään vaikkapa jonkin toisen valtion valvonta- ja tarkastustointa niin esimerkiksi Tietosuojavaltuutetun toimistosta on sen lakimiehet ja itse valtuutettu (Reijo Aarnio) on käynyt puhumassa ja kouluttamassa varsin usein ja vuosien ajan pienistä muutaman kymmenen henkilön ryhmille aina suurille täyteen ahdetuille auditoroille käytännössä pelkillä kulujen korvauksilla. (Tiedän tämän koska olen ollut järjestämässä tilaisuuksia joissa heidän väkeänsä on ollut esiintymässä.)

He ovat tehneet tätä varsin paljon viimeisen SVTSL (Sähköisen Viestinnän Tietosuojalain) muutoksen (ts. Lex-Nokian) jälkeen. TSV:n toimistolla on vastaava valvontaavelvoite käsittääkseni kuin on tällä tulevalla Media- ja kuvaohjelmakeskuksella omalla sarallaan.

TSV:n toimisto ei ole ryhtynyt kuitenkaan rahastamaan koulutuksilla.

Nyt kun tätä miettii tarkemmin, niin ilmeisesti valtiolla ei ole selkeitä ohjeistuksia näistä asioista ja kunkin ministeriön ja viraston johto näkyy tekevän niin kuin sitä kulloinkin huvittaa.

Ehkäpä asiasta kannattaisi olla yhteydessä ja kysyä asiasta vastaavan ministeriöltä ensin puhelimitse. Jos heillä ei tunnu olevan kiinnostusta asiasta, niin kannattaa lähestyä uudestaan asiallisella kirjeellä jonka lähettää kirjattuna ja pyytää siihen pikaista vastausta. Vielä parempi, jos pystyy lähettämään kyseisen tiedustelun jonkin kansalaisjärjestön tai alan toimijan nimissä.

On aika selvää, että jos Kallen esittämä veloitus ja kurssille osallistujamäärä pitävät paikkansa, niin ainakaan kulujen vastaavuusperiaate ei toteudu ko. koulutuksessa. Kulut ko. koulutuksesta eivät voi olla tuota luokkaa, joku sillä ainakin yrittää ansaita rahaa.

Neljän parituntisen elokuvan tarkastuttaminen tarkastamossa on tuo tuhat euroa ja tarkastamattoman K-18-levityksen ”valvontamaksu” 800e/v – toisin kuin edellämainitussa, tässä on sentään jotain vastinetta rahalle… Pitääkö luokittelijan olla edes firman vakituisella palkkalistalla, voisi kuvitella, että olisi luokittelupalveluja myyviä tahoja, mikäli tällaista toimintaa ei ole estetty.
Epäilen, että uudistus kiristää ikärajoja hieman, vähän niinkuin kävi 2001 kun K-18-elokuvat sallittiin videolla. Maahantuojat eivät halua ottaa riskiä valittavista asiakkaista/vanhemmista, joita Suomessa riittää.

Kuvaohjelmien luokittelija on täysin vapaa tekemään luokitteluja kenen palkkalistoilla tahansa. Myös luokittelupalveluja tarjoavan yrityksen saa täysin vapaasti perustaa

Tuo tuhat euroa on melko halpa hlnta uudesta ammatista, jota voi itsenäisesti harjoittaa.

Näitä luetaan juuri nyt