Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Elokuvatarkastamo jää historiaan – uudet ikärajat tietävät ongelmia

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 4.4.2011 07:01

Valtion elokuvatarkastamo jää historiaan. Entinen sensuurielin on viimeisen kymmenen vuoden ajan vain antanut ikärajoja. Nyt sitäkään ei enää tarvita.

Jatkossa elokuvien ja kuvatallenteiden levittäjät antavat ikärajat itse.

Syy on yksinkertainen: tietoverkkojen jälkeen minkään sortin levittämistä on mahdoton enää valvoa ylhäältä ja ennakkoon. Materiaalia on yksinkertaisesti liikaa. Rikoslain vastaiset tallenteet ovat tietenkin yhtä kiellettyjä kuin edelleen ja ikärajat tulee antaa ohjeiden mukaan.

Eduskunnassa tehtiin viimeisimmät päätökset asiasta pari viikkoa sitten (Ylen uutinen). Uusi laki tule voimaan ensi vuodenvaihteessa.

Muuten hyvä, mutta yksi seikka on päin prinkkalaa.

Yle: ”Uusi kuvaohjelmalaki yhtenäistää myös ikärajat. Uudessa systeemissä ohjelman ikäraja voi olla 7, 12, 16 tai 18, tai se voi olla kaikenikäisille sallittu.”

Tästä seuraa ongelmia. K-12 ja K-16 kaipaisivat väliin tasoittavaa ikärajaa. Nyt ikärajat ovat K-7, K-11, K-13, K-15 ja K-18. (Täällä nykyiset perustelut.)

K-13-vaihtoehto luotiin tuonne nykyisten väliin kolme vuotta edellisen lakimuutoksen jälkeen pakon edessä, juuri tästä syystä: kun vaihtoehdot olivat K-11 ja K-15, elokuvatarkastamo ja levittäjät olivat jatkuvasti eri mieltä tiettyjen, hieman lastenelokuvaa rajumpien seikkailujen ikärajoista, esimerkiksi Sormusten herra -elokuvista.

Nämä kiistat todennäköisesti alkavat taas, jos levittäjät päättävät valita hankalissa tapauksissa tuon alemman, heille suotuisamman vaihtoehdon ja joku tekee siitä valituksen. Kiusaus valita se alempi on valtava, sillä tuo neljän vuoden ikärajaväli voi tarkoittaa satojen tuhansien eurojen lipputuloja sinne tai tänne. No, virkamiehillä riittää sitten taas setvittävää, eli töitä.

Miten tämäkin voitiin kämmätä näin?

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Ikärajahaarukkaa helpottaa hieman se, että uudessa laissa täysi-ikäisen seurassa pääsee kolme vuotta nuorempi elokuviin. Nykyisessä laissa kaksi vuotta nuorempi.

Hyvä huomio, Jaaja.

Silti huolesttavaa. K-16-ikärajaa seuraava alempi ikäraja on siis nyt vanhempien seurassa K-9. Aika iso väli.

Eikös nuo rajat silloin ole K-9 vanhempien seurassa, K-12, K-13 vanhempien seurassa, ja K-16? Aika tasaiset välit.

Toisaalta, onko paha asia siirtää tässä asiassa vastuuta ”yhteiskunnalta” vanhemmille?

”Toisaalta, onko paha asia siirtää tässä asiassa vastuuta ”yhteiskunnalta” vanhemmille?”

Ikärajojen todellinen funktio on kertoa, millaista materiaali on. Ei se enää niinkään ole mikään esto, että tuota nuoremmat eivät halutessaan ao materiaalia näkisi – nettimaailmassa kaikki on kuitenkin saatavilla.

Vastuu kuuluu joka tapauksessa vanhemmille. Jos ikärajoja on, tärkeintä on että ne antavat paikkansa pitävän viestin.

Nämä kokoajan tulevat muutokset eivät oikein anna luotettavaa kuvaa rajoista. Vanhempana haluaisi ajatella että joku oikeasta lasten mieleen ja elokuviin vihkiytynyt asettaisi rajat jotka olis edes jollainlailla sopivia omille taaperoille. Mutta kun noita rajoja muutellaan niin tässä tulee olo että viranomainen pesee kätensä koko aiheesta. Käytännössä ainoa oikea tapa vanhemmalle on katsoa joko samaan aikaan tai etukäteen elokuva ja toimia itse tarkastajana. Eli tämä vanhemman seurassa on mielestäni oiva tapa pestä kädet ja tyydyttää monet pereheet mutta samalla pitää myöntää ja kehottaa että tätä käytettäisiin hyväksi silloinkin kun ei välttämättä tarvetta ole.

Aavistuksen aiheen vierestä mutta ihmetyttää että tv-kanavat laittavat mainoksia esim. csi sarjoista idolssien mainoskatkoille. Ohjelma on sitä tasoa ettei itse sitä tuijota mutta muksut. Eli kun voi olla kutakuinkin varma että itse ohjelma on ok niin sitten pitäis vielä etukäteen tietää mitä mainoksia näytetään.

Elokuvateattereissa ikärajasysteemi kuitenkin toimii.

Videovuokraamon ja pelikaupan omistava kaverini pitää tapanaan sanoa aina pari sanaa vanhemmille, jotka vuokraavat elokuvan tai ostavat pelin seurassaan lapsensa, joka ei täytä lähellekään ikärajaa. Ja näitä tapauksia on kuulemma runsaasti.

Hän tekee sen siitä huolimatta, että tietää menettävänsä asiakkaita. Jos tavaratalon kassalle saapuu aikuinen toisessa kädessään uusi GTA ja toisessa käsikynkässä 12-vuotias poika, ei siellä sanota hänelle mitään. Nettikaupasta puhumattakaan.

Ne vanhemmat eivät joko tajua tai välitä, eikä yksikään viranomainen voi sille mitään. Hienoa, että ajattelevia kauppiaitakin on!

Kukahan näyttäisi näille vanhemmile Pelit-lehteä tai imdb.comia, joista voi parissa sekunnissa katsoa millaisista peleistä ja elokuvista on kysymys ennen kuin kaivaa kuvetta? Jos siis yhtään välittävät lapsistaan.

Noh, ehkäpä seuraava vanhempien sukupolvi on valveutuneempi ja vastuuntuntoisempi. Jospa he osaavat hakea tietoa itse, eivätkä odota että joku jossakin ajattelee heidän puolestaan.

Uuden mallin porrastus myötäilee osuvammin nuorten kannalta luonnollisia ”kulttuuripooleja”:

S = kaikki
7 = alakoululaiset ja vanhemmat
12 = yläkoululaiset ja vanhemmat
16 = ammattikoululaiset/lukiolaiset ja vanhemmat
18 = täysi-ikäiset

Noh, ei tuokaan ihan täydellisesti siihen osu, mutta lähelle kuitenkin. Tietyn sisällön haitallisuus juuri tietyn ikäiselle on täysin mielivaltainen oletus, joten ehkä on fiksumpaa tehdä rajauksia sen perusteella miten nuoret oikeasti ryhmittyvät.

Kritiikkinä itselleni: K12-luokiteltu materiaali on kyllä aika lällyä yläkoululaisille…

…mutta siinä ehkä tuo aikuisen seurassa +3 tekee tehtävänsä. Tosin ”aikuisen seurassa” on hieman hämäävä käsite. ”Huoltajan suostumuksella” olisi ehkä parempi. Elokuvateatterissa läsnäolo on loogista, mutta kaupan tiskillä ”seurassa” tarkoittaa lähinnä suostumusta ostotilanteessa.

Eli huoltajansa suostumuksella yläkoululainen saa katsoa K16-kamaa, mikä lienee ihan ok vastuunjakoa.

IMDB:n parents guidet ovat kyllä usein naurettavia, luetellaan siis jokainen väkivalta/seksi/huume/alkoholi/tupakointi/kauhu -kohtaus. Jossain Amadeuksen kohdalla vielä mainittiin kuinka nainen heittää kynttelikön lattiaan. Tietty tosissaan saa nauraa (ja itkeä) kun IMDB:n foorumeilla kyselevät että onko Saw-sarjan jossain leffassa tissejä, meinaan viedä kersat katsomaan.

Eihän ikärajoilla ole mitään väliä. 10-vuotias voi imuroida torrenttina mitä tahansa elokuvia mitä haluaa.

Puheet arvostellaan, kun ne on puhuttu, teot, kun ne on tehty. Mutta sitten niistä pitää kyllä vastata!
Eikös se näiden tallenteiden kanssa ole sama juttu? Tietysti, jos tiedetään ennakolta jotakin rikollista olevan tekeillä, niin siihen puututaan. Tai toivottavasti laki saadaan aikaan…

Vanhempien vastuuseen vedotaan. Hyvä niin. Mutta kun kaikilla lapsilla tai nuorilla ei ole vanhempia, -hekään eivät ole aikuistuneet. Ja juuri nämä lapset olisivat eniten suojelun tarpeessa.
Kyllä lainsäädännöllä pitää hillitä älyttömyyttä. Jos ei ennalta, niin määräämällä tarvittavat sanktiot.
Emme voi hyväksyä vapauden nimissä suoritettavaa ihmisten riistoa! Varsinkaan lasten.