Elokuvat, jotka eivät sovi kriitikoille

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Perinteisesti Suomessa on viime vuosikymmeninä näytetty kaikki elokuvat kriikoille etukäteen. Nyt käytännöstä taas lipsutaan.

Yhdysvalloissahan näitä tapauksia riittää isoissakin elokuvissa, kuten vuosi sitten bloggasin. Mutta lokakuun lopussa tulee Suomessa ensi-iltaan peräti kaksi kauhuelokuvaa, joista ei järjestetä lehdistönäytöksiä.

Toinen on Saw 3D, kidutuspornoksi kutsutun kauhusarjan seitsemäs osa. Se ei yllätä, sillä Saw-jatko-osia ei perinteisesti ole näytetty missään päin maailmaa etukäteen – ne ovat olleet Suomessakin siis se säännön vahvistava poikkeus.

Se toinen tapaus on daijun kummitusjutun jatko Paranormal Activity 2.

”Paranormalia ei screenata missään maassa, jotta saadaan varmistettua juonen yksityiskohtien ja itse tarinan pysyminen salassa siihen saakka, kunnes fanit ovat nähneet leffan”, kerrottiin elokuvan maahantuojalta (Finnkino).

No, ehkä se niinkin on: mutta koskee vain tasan ensimmäistä esitystä maailmassa, tai ainakin kussakin maassa. Sittenhän kyllä netissä lukee, mikä se ihmeellinen ylläri oli, jos mitään sellaista edes on.

Tosiasia tietysti on, että arvostelujen oletetaan olevan niin tyrmäävän tylyjä, ettei niistä voi kerta kaikkiaan olla hyötyä.