Elokuvasensuuria vuonna 2011: Klovnilta vietiin munat, vai vietiinkö

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Eilen saatiin Suomessa pitkästä aikaa sensuuriin liittyvä elokuvauutinen. Tanskalaisen Klovnin juliste sensuroitiin, koska tarkkaan katsoessa siinä voi nähdä osan miehen sukuelimistä. Päätös oli hassu, mutta oikeastaan ihan hyvä.

Nyt näihin American Beautyn julistetta parodioiviin kuviin liimataan Frank Hvamin jalkoväliin tarra, kertoi muun muassa netti-Hesari.

Naurettavaa periaatteessa (kuvankäsittelyn jäljiltä Hvamin olemuksesta olisi ollut vaikea keksiä mitään pornografista), mutta erittäin hyvää päätöksessä on komedian saama, asianmukainen lisäjulkisuus. Klovni todellakin ansaitsee tulla esimerkiksi Sacha Baron Cohenin huumorista ja Curb Your Enthusiasmista pitävien näkemäksi.

Herkkähipiäiset pysykööt loitolla, kuten trailerista voi päätellä.

Elokuvan pohjana on FST5:llä nimellä Kyllä nolottaa nähty ei-jatkuvajuoninen sarja, mutta vaikken ole nähnyt sitä kuin muutamia jaksoja sieltä täältä, elokuva nauratti ja nauratti taas. Sarjan tunteminen ei siis ole vaatimus elokuvasta nauttimiselle – tämän totesivat myös tuttavani, jotka olivat eilen hirnumassa kutsuvierasnäytöksessä.

Nyt Klovnin kahdesti nähtyäni voin todeta, että se on hauskin näkemäni elokuva vuosikausiin.

Tilannehuumori on oivaltavaa, rajanylitysten kautta kulkeva tapainkuvaus osuvaa sekä riemastuttavan epäkorrektia. Omilla nimillään roolihahmoja näyttelevän koomikkoparin Hvam ja Casper Christensen ajoitus ja kemia on täydellistä. Televisiojuuretkaan eivät haittaa, lievästi heiluva pseudodokumentti-kuvaus on toteutettu alusta loppuun tarkoituksenmukaisesti.

Suomessa elokuva on K-15. Tanskassa Klovnin ikäraja on K-11. Jälkimmäinen kuulostaa villiltä, mutta ehkä se on kuitenkin terveemmän, nuoriinkin kansalaisiin enemmän luottavan yhteiskunnan merkki. En ole varma.

Yksi ongelma kuitenkin tulee mieleen. Klovni on hassu nimi sarjalle, jonka alkuperäinen Klovn viittasi sekä siihen, että Hvam on tunnettu koomikko että sarjan päähenkilönä täysi pelle. Elokuvan suomenkielinen nimi olisi siis voinut olla sen tyyliin ronskisti ja sarkastisesti viitaten sekä ajan hengessä liikkuen vaikka Munapää.

Klovni – kyllä nolottaa ensi-illassa 17.6.