Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Elokuvasäätiön johtoon Lasse Saarinen, ansioitunut elokuvatuottaja

Blogit Kuvien takaa 8.4.2016 11:40
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Suomen Elokuvasäätiön uudeksi toimitusjohtajaksi valittiin Lasse Saarinen. Ratkaisu oli säätiön hallituksen puheenjohtajan Georg Dolivon mukaan hallituksessa yksimielinen ja tuskin herättää muutenkaan vastalauseita.

Saarinen on elokuvatuottaja. Tausta tällaisessa käytännön tekemisessä ja rahan käsittelijänä tehnee hänestä tuotantosektorin silmissä paitsi pätevän, myös sopivan. Edellinen toimitusjohtaja Irina Krohn sai usein kritiikkiä tuottajien puolelta (tai ehkä pitäisi tarkentaa: kovaa kritiikkiä tuli etenkin kaupallisemmin suuntautuneiden tuottajien puolelta).

Toisaalta Saarinen tunnetaan taiteellisesti kunnianhimoisista elokuvista, joten alan ns. luova puoli lienee tuottajan valintaan ainakin kohtuullisen tyytyväinen. Saarisen Kinotar-tuotantoyhtiö on tehnyt esimerkiksi Pussikaljaelokuvan, Nousukauden sekä Juoksuhaudantien. Sen suurimpia menestyksiä ovat kolme ensimmäistä Risto Räppääjä -elokuvaa, jotka ohjasi Mari Rantasila. Tänä vuonna Jussi-ehdokkaana oli Kinottaren dokumentti Atomin paluu ja viime vuonna ehdokkuuksia sai sen onnistunut romanttinen draamakomedia Ei kiitos. Filmografiaan kuuluu myös Klaus Härön paras elokuva Postia pappi Jaakobille. Saarisen ohella toisena tuottajana Kinottaressa on toiminut Rimbo Salomaa. (Kun Räppääjät siirtyivät Timo Koivusalon firmalle ja Salomaa lähti toissa vuonna Solar Filmsiin, Kinotar näyttäisi vaihtaneen melkeinpä vapaalle.)