Elokuvan kätketty kieli Yle Teemalla

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tänään alkaa Yle Teemalla Slavoj Žižekin isännöimä kolmiosainen sarja Elokuvan kätketty kieli. Žižek on slovenialainen, kotimaassaan julkkikseksi noussut ja alallaan maailmankuulu sosiologi, jota kiinnostaa erityisesti populaarikulttuuri.

Tässä sarjassa hän tutkii – kuten nimi paljastaa – elokuvia. Ja etenkin psykoanalyysin näkökulmasta.

Sarjan alkuperäinen nimi The Pervert’s Guide to Cinema ei ole vain vitsi. Psykoanalyysissa perversio tarkoittaa vähän muuta kuin arkikielessä.

Käsittelyyn ja ankaraan ravisteluun joutuvat kymmenet tutut teokset Marx-veljesten klassikoista Matrixiin ja Fight Clubiin, mutta erityisen kiinnostavina Žižekille näyttäytyvät Alfred Hitchcockin ja David Lynchin elokuvat. Ja niissähän analysoitavaa riittää, esimerkiksi Lynchin tavassa asettaa todellisuus ja kuvitelmat yllättäen rinnakkain.

Ohjaajakaksikkoa yhdistää myös taipumus heittää keskiluokkaiset päähenkilöt syvälle viettien virtaan. Seksuaalisuus on psykoanalyytikolle se kaikista tärkein voima, totta kai.

Oli katsoja mitä tahansa mieltä psykoanalyysista, Žižekin tulkinnat ovat herkullisia ja usein hauskasti esitettyjä. Ja aika harvoin niitä voi tuosta vain torjua. Elokuvan kätketty kieli onkin tavallaan myös mainio johdatus psykoanalyysiin.

Ja englantia paksulla aksentilla solkkaavan, yllättävistä mielipiteistään tunnetun Žižekin esiintyminenkin on valloittavan persoonallista.

Suosittelen, kaikille. Tämä Yle Teeman sarja on viime aikojen parhaita elokuva-aiheisia dokumentteja.

Internetistä löytyi ensimmäisen osan litterointi, jossa on mukana selventäviä sivuhuomautuksia.

Kaikki Kuvien takaa -blogit löydät täältä