Elokuvalehti Filmihullu vastaan muu maailma

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

”Kai tälle joku tautiluokitus on olemassa.” Kulttuurikentällä kohtaa harvoin niin kovaa tekstiä kuin Kari Salmisen Turun Sanomiin kirjoittaman arvostelun tuoreimmasta Filmihullu-kirjasta.

Tässä linkki, pidelkää hatuistanne kiinni.

Filmihullu vuodet 1969-1988 on kirja, johon on koottu lehdessä kyseisenä ajanjaksona ilmestyneitä artikkeleita. Niiden höysteenä on uusia poleemisia tekstejä.

Salmisen kritiikin mukaan Filmihullu on ”latteutta, kiukuttelua, nostalgiaa ja papillista paasaamista täynnä”, mutta ankarimmin hän jyrähtää kahdelle nuoremmalle filmihullulaiselle. Heihin viittaa kritiikin ingressiin poimittu aatos ”kai tälle joku tautiluokitus on olemassa”.

Vaikea on minunkin suhtautua ilmaisuihin kuten ”intelligentsiaa kampittavat loiset” ja ”omahyväiset ja imbesillit elokuvatuottajarääpäleet”, joilla filmihullulaiset nimittelevät todellisia ja kuviteltuja vihollisiaan. Kai ne ovat jotain intelligenttiä huumoria. Kukapa tietää.

Filmihullun poteroituminen on tietysti ennen kaikkea lehden oma ongelma.

Itse kirjasta Salminen löytää hyvääkin – Antti Alasen kynänjäljen ja Jim Jarmuschin haastattelun. Liekö sattumaa, että Alanen on Elokuva-arkiston (nyk. KAVA) erikoistutkijana ja Orionin ohjelmasuunnittelijana saanut muutama vuosi sitten kovia moitteita filmihullulaisten suunnasta. Aiheetta, jos minulta kysytään.