Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Elokuvakritiikin paha paikka: Iltalehti lopetti arvostelujen julkaisemisen

Blogit Kuvien takaa 19.8.2015 10:31
Kalle Kinnunen
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Mikä on elokuva-arvostelujen paikka muuttuvassa mediassa? Klikkijournalismin aikakaudella kritiikki on monella tapaa altavastaajana, vaikka elokuvissakäynnit ovat nousussa.

Iltalehdessä paikkaa ei enää ole. Ensi-iltaelokuvien arvostelujen julkaiseminen loppui touko-kesäkuun vaihteessa. Niitä ei ole sen koommin nähty Iltalehden printtilehdessä eikä verkossa.

Suomessa ja monessa muussakin maassa suurilla sanoma- ja iltapäivälehdillä on ollut perinteenä ensi-iltaelokuvien arvioiminen. Suomessa muun muassa Helsingin Sanomat, Aamulehti ja Ilta-Sanomat ovat muutaman vuosikymmenen ajan julkaisseet arviot periaatteessa kaikista varsinaisista valkokangasensi-illoista.  Iltalehdessä arvioiden määrää supistettiin joitain vuosia sitten niin, että vain osa ensi-illoista käsitellään. Myös Helsingin Sanomien Nyt-liitteen printtilehdessä on tingitty tilasta.

Yhdysvalloissa jopa New York Times teki taannoin periaatepäätöksen: kaikkia New Yorkissa ensi-iltaan tulevia elokuvia ei välttämättä enää arvostella. (Tosin keskeisenä syynä oli levittäjien ja tuottajien kepulipeli: New York Timesissä julkaistu arvio – vaikka sitten negatiivinen – oli joidenkin halpisleffojen digilevitysmarkkinoinnille niin arvokas, että viikon näytöspaikkojen ostaminen teatterilta ilman lipunmyyntiodotuksia oli kannattavaa.)

Nyt Iltalehti on meillä isommista medioista ensimmäinen, jossa on päädytty tyystin lopettamiseen.

Vai onko? Kysyin asiasta Iltalehdestä kustantaja Kari Kivelältä. Hän vastasi lyhyesti näin:

”Päätöstä siitä, että ne [elokuva-arvostelut] loppuisivat ei ole. Mitä arvostelemme, missä kanavassa ja kenen toimesta on avoin asia. Oletan, että eri vaihtoehdot on käyty lävitse syyskuun aikana.”

Katsotaan. Toistaiseksi Iltalehti ei ainakaan arvioita julkaise. Yli kuuden vuoden ajan Iltalehden kriitikkona toiminut Tuomas Riskala on kesällä kirjoittanut ensi-iltaelokuvien arvioita Episodi-lehteen. On joka tapauksessa vähän ironista, että Iltalehti pistää hanoja kiinni vuonna, josta on tulossa elokuvateatterien kannalta ennätyksellinen, jopa kovempi kuin huimasta vuodesta 2012.