Elokuvakontaktin konkurssia edelsivät monenlaiset ongelmat

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Lyhytelokuvia ja dokumentteja levittäneen Suomen Elokuvakontakti ry:n konkurssista kerrottiin eilen yhdistyksen verkkosivuilla. Mitään muuta ei kerrottukaan.

Ei ole ehditty kertoa, kertoo yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Mikko Lyytikäinen. Konkurssi oli yksi vaihtoehdoista, kun yhdistyksen julkinen rahoitus loppui kuin seinään, mutta yllätyksenä konkurssi lopulta tuli hallituksellekin.

Lyytikäinen vakuuttaa, että Elokuvakontaktin hallussa olevat elokuvakopiot ovat turvassa. Ne ovat oikeudenhaltijoiden omaisuutta, eivätkä kuulu konkurssipesään.

Elokuvakonktaktin viimeinen toiminnanjohtaja Elina Rislakki puolestaan kertoo, ettei voi puhua konkurssiin johtaneista asioista ainakaan ennen kuin hallitus laatii virallisen tiedotteen. Sekä Lyytikäinen että Rislakki vahvistavat kuitenkin konkurssin johtuvan suoraan siitä, että Opetus- ja kulttuuriministeriö jätti yhdistyksen ilman avustusta. Elokuvakontakti on saanut noin 140 000 euron avustuksen toimintansa rahoittamiseen perinteisesti vuosittain. Nämä järjestöavustukset on myönnetty veikkausvoittovaroista.

Avustusta ei myönnetty, koska yhdistyksen taloudessa on OKM:n mukaan epäselvyyksiä, Lyytikäinen kertoo. Kyseessä ovat eräänlaisen digitaalisen kirjaston rakentamiseen myönnetyt rahat. OKM on tehnyt niiden käytöstä selvitystä, jota Elokuvankontaktin hallitus ei ole kokonaisuudessaan saanut haltuunsa. Siksi Lyytikäinen ei osaa sanoa, onko tukia käytetty muihin tarkoituksiin kuin kohteisiin, joihin niitä oli myönnetty.