Elokuvakokemuksista, Indiana Jonesin vetovoimasta ja Bio Rexin remontista

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Bio Rexissä vietetään lauantaina Indiana Jonesin päivää. Ohjelmistossa ovat kaikki kolme hyvää Indy-leffaa – ja ne kaikki esitetään filmiltä, Tuomion temppeli ja Viimeinen ristiretki 70-millisiltä kopioilta.

Spektaakkelielokuvien luksusformaatti 70mm tarjoaa täyteläisemmän ja tarkemman kuvan sekä jotain määrittelemätöntä emotionaalista lisävoimaa.

Tapahtuman suunnittelun suuri oivallus on esittää elokuvat kronologisessa järjestyksessä. Seikkailu alkaa siis Tuomion temppelistä ja Kadonneen aarteen metsästäjät esitetään toisena. Iltapäivän ja illan aikana edetään vuodesta 1935 vuoteen 1938 ja tehdään pieni pyrähdys seikkailijan nuoruudessa.

Historiallista näkökulmaa on itse elokuvien ansioissakin sekä mikro- että makrotasolla. Kadonneen aarteen metsästäjät ei ole vain Steven Spielbergin paras elokuva vaan vauhtiviihteen virstanpylväänä yksi modernin Hollywoodin tärkeimpiä elokuvia. Kaikki ovat sen nähneet, mutta alle viisikymppisistä harva filmiltä. En minäkään, vielä. Itse näin Kadonneen aarteen metsästäjät sen ensimmäisestä suomalaisesta televisiolähetyksestä 14.3.1989. Seuraavien kahden viikon ajan katsoin elokuvan uudelleen vhs-kasetilta joka arkipäivä.

Silloin ei ollut internetiä, joten Viimeisen ristiretken ensi-ilta tuli melkein yllätyksenä. Ikärajaa uhmaten kävimme katsomassa elokuvan syntymäpäivilläni. Elämys oli tyrmäävä ja itse elokuva kuin lahja ala-astelaiselle fanille.