Elokuvabloggaaja muistelee: Kuvien takaa täyttää kymmenen vuotta

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Blogini Kuvien takaa on aivan kohta kymmenvuotias. Ensimmäiset blogimerkinnät ovat Berliinin elokuvajuhlilta helmikuulta 2008.

Aivan ensimmäisessä pohdin Musta jää -elokuvan mahdollisuuksia Berlinalessa. Se oli ensimmäinen suomalaisedustaja Berliinin kilpasarjassa vuosikausiin. Seuraavaa saatiin odottaa vuoteen 2017, eli Aki Kaurismäen elokuvaan Toivon tuolla puolen.

Toinen blogaus olikin paljon lyhyempi, sellainen joka nykyään julkaistaisiin ehkä Facebook-päivityksenä.  Vuoden 2008 alussa FB oli olemassa, mutta se ei todellakaan ollut mikään uutistenjakokanava. Tuon ajan blogausten otsikot eivät ole kovin houkuttelevia, mutta toisaalta logiikka oli monin muinkin tavoin erilaista. Suomen Kuvalehden verkkosisältö ei vielä vuosiin ollut maksumuurin takana. Blogien lukijat kävivät SK:n verkkosivuilla katsomassa, olisiko tullut uutta merkintää.

Tämä, jota nyt luet, on järjestyksessä 1469. Kuvien takaa -blogimerkintäni. Varsinainen säännöllinen blogaaminen alkoi elokuusta 2008, jota ennen käsittelin blogissa Berliinin ohella Cannesin festivaalin. Sieltä käsin kerroin esimerkiksi tekeillä olleesta Rare Exports -elokuvasta. (Muistan tuottaja Petri Jokirantaa kuunnellessani epäilleeni hanketta aika lailla. Muutamaa vuotta myöhemmin kirjoitin aiheesta ensimmäisen kirjani.)

Blogi on määritelmän mukaan verkkopäiväkirja. Siltä varhaiset merkinnät nyt luettuna tosiaan tuntuvat, vanhan päiväkirjan selailulta, aikalaismuistoilta, entisajan minän kirjoittamilta. (Olen havainnut, että omat tekstit tuntuvat tyyliltään ja asenteiltaan omilta ehkä kolmisen vuotta, ja yli viisi vuotta vanhoja lukiessa ei voi välttyä kysymykseltä, että miksi kirjoitin noin. Blogissa asia korostuu. Mielipiteet sinänsä eivät ole välttämättä muuttuneet miksikään.)