Elmore Leonard -filmatisoinnista tuli vuosikymmenen epäonnisin elokuva

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Elokuva nimeltä Killshot saatiin Hollywoodissa monien mutkien jälkeen tuotantoon joskus vuoden 2005 alussa. Killshotin ympärillä oli touhuttu jo pitkään. Aiemmin sen piti olla Tony Scottin ohjaama, roistokaksikon rooleissa Robert de Niro ja Quentin Tarantino.

Kun elokuvaa ryhdyttiin kuvaamaan kesällä 2005, kaikki näytti kuitenkin hyvältä. Pääosissa ovat Thomas Jane, Rosario Dawson ja Diane Lane sekä Mickey Rourke. Ohjaaja John Madden on ollut Oscar-ehdokkaana Rakastuneesta Shakespearesta.

Rosario Dawson stars as Donna in John Madden's KILLSHOT. Photo by: �The Weinstein Company, 2006/George Kraychyk

Ja pohjana on Elmore Leonardin romaani Tappolaukaus. Leonardin kirjoista on tehty monia menestyksekkäitä rikosjännäreitä, kuten Get Shorty (1995) ja Jackie Brown (1997) sekä isoja muidenkin genrejen elokuvia, viimeksi Kello 15:10 lähtö Yumaan.
Rosario Dawson näyttelee Donnaa. (Kuva George Kraychyk / The Weinstein Company / allmoviephoto.com)

Joulukuussa 2008 Killshot ei ole edelleenkään nähnyt päivänvaloa, vaikka maailmanlaajuisen ensi-illan piti olla keväällä 2006. Nyt sille on kuitenkin lopulta annettu varma ensi-iltapäivämäärä, 23.1.2009.

Mitä
tapahtui?

Yksi ongelma liittyy elokuvan omistussuhteisiin. Tuottajat, Weinsteinin veljekset myivät Miramax-yhtiönsä vuonna 2005, mutta pitivät Killshotin itsellään. Ilmeisesti sen levityksen järjestelyihin tuli mutkia.

Varsinainen syy taitaa olla, että ensimmäiset kuvaukset menivät pahasti pieleen. Ainakin koeyleisöt pitivät elokuvaa aivan liian sekavana.

illshotiin on sittemmin kuvattu uutta materiaalia useaan otteeseen, viimeksi vuoden 2007 alussa, ja se on leikattu uuteen muotoon niin, että Johnny Knoxvillen esittämä keskeinen hahmo ei enää ole lainkaan mukana kuvissa.

Jackass-tähti Knoxville taisi olla jonkinlainen houkutin vielä vuonna 2005 – mutta ei enää.

Mitä on
odotettavissa?

Heinäkuussa 2008 Killshotin ilmoitettiin päätyvän USA:ssakin suoraan dvd:lle. Jos elokuva olisi millään tavalla hyvä, moisesta tuskin olisi tiedotettu.

On suorastaan outoa, että dvd-päätöksen jälkeen elokuva laitetaan sittenkin valkokangaslevitykseen – se on sama kuin levittäjä olisi ilmoittanut, että leffa on mielestämme paska, mutta käykää nyt kuitenkin katsomassa se, käyttehän.

Ehkä valkokangaslevitykseen on syynä Mickey Rourken kova noste juuri nyt. Pitkään hukassa olleelle Rourkelle povataan Oscar-ehdokkuutta ja todennäköistä voittoakin The Wrestler -elokuvasta, joten tammikuussa hänen nimensä lienee kaikkien huulilla.

Arvaukseni on, että Killshot floppaa USA:ssa, ja se ilmestyy muualla vain dvd:nä.

Kaikki Kuvien takaa -blogin merkinnät löydät täältä