Ei vain pojille: supersankarielokuva Wonder Womanin menestys on virstanpylväs

Kaikkien aikojen paras naisohjaajan elokuvan viikonlopputulos Yhdysvalloissa: hitusen yli 100 miljoonaa dollaria.

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Kaikkien aikojen paras naisohjaajan elokuvan viikonlopputulos Yhdysvalloissa: hitusen yli 100 miljoonaa dollaria. Yksi menestyinemmistä supersankarielokuvista. Sekä yksi parhaan kritiikkovastaanoton saaneista supersankarielokuvista.

Wonder Womanista tuli jo ensimmäisenä viikonloppunaan myös ylivoimaisesti menestynein naispuolisen supersankarin seikkailuista kertova elokuva. Kilpailua ei ole hirveästi ollut. Esimerkiksi yksikään Marvelin naispuolisista supersankareista ei ole aiemmin saanut omaa elokuvaansa.

Supersankarielokuvien katsojat ovat Yhdysvalloissa yleensä 60-prosenttisesti miehiä. Patty Jenkinsin ohjaaman Wonder Womanin katsojista 54 prosenttia on ollut naisia, kertoo The Hollywood Reporter. Ero ei ehkä kuulosta suurelta, mutta se näyttää, että supersankarijuttu voi olla markkinamielessä ensisijaisesti naisille suunnattu, naisten suosima ja suuri taloudellinen menestys.

https://www.youtube.com/watch?v=GF-CHwdw2XY

En liioittele jos sanon, että monet ovat yllättyneet. Muuten olisi ollut selvää, että pian yhdeksän vuotta jatkuneeseen ja pian parikymmentä elokuvaa sisältävään ”Marvel Cinematic Universe” -kokonaisuuteen olisi kuulunut jo edes yksi elokuva, jonka kärkihahmo ei ole uros. New York Times muistutti, että DC Comicsin sarjakuvaan perustuva Wonder Woman peittosi muun muassa kilpailevan Marvel-kustantamon hahmoihin perustuvat ensimmäisen Thorin, ensimmäisen Captain American sekä Doctor Strangen avaustulokset.

Pieneksi harmiksi on todettava, ettei Wonder Womanin menestys Suomessa ollut kummoinen. Elokuva sai meillä viikonloppuna vain reilut 11 000 katsojaa. Lukuun varmasti vaikutti negatiivisesti koulujen päättymishumu, mutta aika heikko se on – esimerkiksi Suicide Squad sai ensi-iltaviikonloppunaan meillä viime kesänä 43 000 katsojaa ja Batman V Superman vuosi sitten keväällä 27 000 katsojaa. (Viikonlopun ykkönen oli meillä jo toista viikkoa Pirates of the Caribbean vitonen, joka porskuttaa Suomessa ja puolestaan floppasi USA:ssa.)