Ehkä käsitteen elokuva käyttö pitää pian lopettaa

Mitä jos katsoja voisi vaikuttaa elokuvan tapahtumiin?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Mitä jos katsoja voisi vaikuttaa elokuvan tapahtumiin?

Interaktiivisesta elokuvasta on uutisoitu useilla vuosikymmenillä. Voisiko se olla tulevaisuus? Elokuvan juoni olisi tismalleen sellainen kuin haluat. Jos ajatellaan, että viihde on jotain, mikä vain pyrkii miellyttämään katsojaa mahdollisimman paljon, tällainen tarinan kustomointihan kuulostaa kultasuonelta. Elokuva juuri sinulle!

1970- ja 1980-luvuilla syntyneet muistanevat pelikirjat eli monivalintakirjat, joissa seikkailu muuttuu sen perusteella, minkä valinnan teksinpätkän luettuasi teet. Jos sankari kääntyy mielestäsi oikeaan, siirry sivulle 78, jos vasemmalle, siirry sivulle 101 ja sankari kuolee. Sitä ”interaktiivinen elokuva” pitkään oikeastaan oli: kuvattaisiin muutamia vaihtoehtoja. Pelikirjat eivät varsinaisesti ole myyntilistoilla enää vuosikymmeniin juhlineet. (Jonkinlaista ”interaktiivisuutta” on toki sellaisessa viihde-elokuvien tekemisessä, jossa vaikkapa loppuratkaisua kuvatan uudelleen ja räätälöidään koeyleisöjen vastineen perusteella – mutta ei loppukuluttaja siitä mitään tiedä.)

On muitakin sävyjä. Pia Tikka haluaisi tuoda elokuvaan tiedostamatonta vuorovaikutusta sellaisena kuin sitä on tosielämässä.

Hesarin juttu on mielenkiintoinen. Siinä kerrotaan, että interaktiivinen elokuva on ongelmallista, koska ne aktiiviset valintahetket vaikeuttavat eläytymistä. Nyt pohditaan enaktiivista elokuvaa, joka muuttuu katsojan reaktioiden mukaan.