Eddie Murphy on seuraavaksi Dolemite – ihanaa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Harva elokuva-alan uutinen on tänä vuonna ilahduttanut kuin tieto, että Eddie Murphy näyttelee pian koomikko Rudy Ray Moorea elämäkertaelokuvassa. Blaxploitaatiokonossöörejä riemastuttanee sekin, että Wesley Snipes esittää genren toista tunnettua näyttelijää ja ohjaajaa D’Urville Martinia.

Elokuvan nimi on Dolemite is My Name! Lupaavaa on myös, että sen ohjaa Craig Brewer (Hustle & Flow). Se saa ensi vuonna ensi-iltansa Netflixissä.

Rudy Ray Moore oli afroamerikkalainen koomikko, joka nousi maanlaajuiseen samizdat-huomioon huumoriäänilevyillään, joita ei voitu 1970-luvun alun Yhdysvalloissa myydä hyllystä jo härskien kansien vuoksi. Ne sisältävät eräänlaista protoräppiä, jossa seksuaalisuus on pinnassa. 1970-luvun alussa alkaneen blaxploitaatiobuumin myötä myös Moore pääsi elokuvantekoon, tosin vasta trendin jo laskiessa.

Moore muistetaan parhaitan Dolemitenä, parittajahahmona, jota hän esitti kahdessa elokuvassa. Ne tehtiin halvalla ja se tiedostaen. D’Urville Martinin ohjaama Dolemite (1975) kalpenee Cliff Roquemoren ohjaaman jatko-osansa The Human Tornado (1976) rinnalla. Jälkimmäisessä mennään koko ajan hysteerisen kovaa ja metaelokuvan puolelle. Kun Dolemite hyppää ikkunasta alasti rinteeseen, filmi jää pysäytyskuvaan ja Dolemite toteaa kertojana ”ette uskoneet että hyppäisin? Watch this good shit!” – ja kohtaus esitetään hidastettuna uusintana.

Elokuvat käsittelevät Dolemiten taisteluja parittajia ja rasisteja vastaan ja sisältävät ”kungfu-kohtauksia”, jotka ovat etenkin jälkimmäisessä lähinnä karkeaa pilaa, koska ylipainoinen Moore ei ole kovin sporttinen. Dolemitessä on vielä suorittamisen tuntua, mutta The Human Tornado huokuu tekemisen iloa. Muissakin Mooren ”omissa” leffoissa Petey Wheatstraw ja Disco Godfather on kiinnostavia juttuja, mutta Dolemitenä hän oli paras.