Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Eddie Edwardsista on tehty elokuva, mutta eikö Suomea kunnioiteta

Blogit Kuvien takaa 3.11.2015 19:39
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Loppukeväällä 2016 saa Briteissä ensi-iltansa Eddie the Eagle, jossa näyttelevät muun muassa Christopher Walken ja Hugh Jackman.

Taron Egerton esittää Eddie Edwardsia, Iso-Britannian ainoaa ”mäkikotkaa”. Elokuvaa sangen toistaitoisesta talviurheilijasta on kaavailtu jo kymmenisen vuotta. Vuonna 2007 pääosaan oli kiinnitetty Steve Coogan.

Mutta mitä ihmettä: IMDb-tietokannan näyttelijä- ja roolilistan perusteella Suomi ei liity elokuvaan mitenkään. Ei yhtään suomalaista roolihahmon nimeä!

Häh! Eikö Edwards muka ollut melkein kuin Suomen kummipoika. Kun Matti Nykänen voitti Calgarysta kolme mitalia, työtön duunari Edwards oli olympiakisojen hovinarri. Hän tuli suurella julkisuudella ja täysin odotetusti vihoviimeiseksi.

Nykänen oli maailman paras ja Edwards huonoin, ja sitä kaikki suomalaiset eivät oikein suvainneet, että ”Eetu” nautti asemastaan. Tekikö hän pilkkaa lajista?

Irwin Goodman teki Edwardsista biisin 1991. Tarkoitus oli levyttää se yhdessä, mutta Irwin kuoli. Edwards oli niin good sport, että kävi Suomessa vetäisemässä biisin soolona.

Elokuvan ainekset ovat kyllä mainiot, kuten Wikipedian tiivistelmä Edwardsin urasta osoittaa: ”Edwards valittiin [Iso-Britannian olympiajoukkueeseen], koska muita ehdokkaita ei ollut. Hänellä ei juuri ollut rahoitusta harjoittelulleen ja hän oli kymmenisen kiloa painavampi kuin seuraavaksi painavin kilpailija — Hänen kilpailemistaan haittasivat myös korkeanpaikankammo ja huurun kerääntyminen hänen laseihinsa. Kuitenkin Edwardsin rohkeus, rakastettava persoonallisuus ja menestymättömyys lämmittivät ihmisten mieltä, ja hänestä tuli vähitellen julkisuuden lemmikki.”

Eddie the Eagle on saamassa Suomessakin ensi-illan tietääkseni heti huhtikuussa. Elokuva on iso tuotanto, kuten näyttelijänimistä voi päätellä; yhtenä päätuottajista on Matthew Vaughn, joka tuotti Guy Ritchien varhaiset leffat ja ohjasi Kick-Assit sekä Kingsmanin.

Vähän epäilen, onko leffasta suomalaisten todellisten Eetu-muistojen veroiseksi.