Dvd-vuokraamot kuolevat ja oli aikakin - pian Netflix haastaa televisiokanavatkin

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

STT kertoi toissa viikolla, kuinka suomalaiset ovat hylkäämässä dvd-levyjen vuokraamisen. Jutun esimerkit eivät kuitenkaan olleet vielä kuolemantuomioita, vaan muutaman prosentin pudotuksia. Tosiasia kuitenkin on, että alas tullaan ja lujaa. Suomeen on myös saapumassa uusi haastaja, Netflix.

Iso joukko suomalaisia lopetti dvd-levyjen vuokraamisen oli otsikko IS:n sivulla.

R-kioskeissa pudotus on vuodessa muutama prosentti, Makuuni-vuokraamoketjussa on tultu alas parina viime vuonna, Filmtowneista kerrotaan, ettei vähennystä ole.

Jutussa keskitytään toteamaan, että nettivuokraamot uhkaavat perinteistä vuokraamobisnestä.

Nettivuokraamobisnes on Suomessa vielä vasta alkamassa. Parhaita palveluja ovat Soneran ja Elisan tarjoamat, mutta niihin täytyy ensin liittyä kuukausimaksulla. Voddler tarjoaa ilmaisiakin elokuvia, mutta kaiken kaikkiaan valikoima on pieni.

”Makuunin Ehrnrooth uskoo nettivuokraamojen menevän dvd-vuokrauksen edelle 5-7 vuodessa”, juttu kertoo.

”Me etsimme koko ajan uusia tuoteryhmiä, koska makeisten syönti ei lopu koskaan eikä elokuvavuokraus lopu koskaan”, sanoo Makuunin Hans Ehrnrooth.

Heti perään kerrotaan, että Makuuni -liikkeissä on jo kokeiltu jopa pizzojen myymistä.

Varsinaisen naurupommin heittää kuitenkin Filmtownin Tero Nurminen: ”Elokuvan tekeminen loppuu, jos dvd kuolee. Nettivuokraamoissa ei ole vielä sellaista ansaintalogiikkaa, että studiot saisivat samalla lailla voittoa.”

Osa kuluttajista tulee jatkossakin haluamaan fyysisen tuotteen omaksi hyllyynsä, mutta heistä (meistä) tulee marginaalia. Konkreettisen esineen vuokraamisessa ei sen sijaan ole mitään, mitä nettivuokraaminen ei korvaisi – pian.

Ennustukseni: vaikka dvd on vuonna 2012 tärkeä osa elokuvan bisneslogiikkaa, viiden vuoden kuluttua sille on käynyt kuin vhs:lle.

Yhdysvalloissa, jossa nettiyhteydet vieläpä ovat keskimäärin suomalaisia hitaampia, iso paukku tapahtui jo viime vuoden alkukuukausina. Ensimmäisellä neljänneksellä dvd-myynnit romahtivat 20 prosenttia. Koko vuonna Britanniassa lasku oli 14 prosenttia.

Suunta on ollut jo vuosia laskeva kaikkialla. Suomessa pudottiin kolmantena peräkkäisenä vuonna: vuosien 2010 ja 2011 välinen tiputus oli 15 prosenttia. Mille tahansa alalle tuollainen laskusuhdanne on tyrmäävä.

Mutta jostain ne elokuvat katsotaan. Televisiokanavia on yhä enemmän ja mainitut Elisan ja Soneran kotipalvelut kasvavat koko ajan.

Pian tulee todella kiinnostava haastaja.

Tietojeni mukaan Netflix lanseerataan Suomeen pian – ehkä jo tänä syksynä?

Yhdysvalloissa Netflix tarjoaa 8 dollarilla niin paljon elokuvia kuin jaksaa katsoa. Palvelu striimaa niitä koneelle tilattaessa kymmenien tuhansien nimikkeiden (elokuvia ja tv-sarjojen jaksoja) valikoimasta. Ja kone voi olla vaikka televisio: ainakin Yhdysvalloissa järjestelmä toimii sellaisenaan ilman tietokonetta siinä välissä suuressa määrässä ihan tavallisia uusia telkkareita, sekä tietysti iPodeissa ynnä muissa vempaimissa, missä vain on näyttö.

Euromaista Netflix toimii Irlannissa, jossa hinta on 6.99 euroa kuukaudessa. Valikoima on pienempi, mutta kasvaa jatkuvasti.

Netflixin digitaalipalvelun liikevaihto on yli miljardi euroa vuodessa. Asiakkaita on 26 miljoonaa. Yhdysvalloissa se tuottaa televisiokanavat haastaen jo omaa ohjelmistoa, eikä se ole mitään pikkupuuhastelua: House of Cards -sarjan takana on David Fincher ja pääosassa Kevin Spacey.

Kuka haluaa raahautua Makuunin tai Filmtownin tapaiseen, tunnelmaltaan ja ilmeeltään terveyskeskusta muistuttavaan vuokraamoon, josta saa vain uutusleffat ja läjän ”klassikot”-kyltin alle kasattuja muutaman vuoden vanhempia leffoja, ellei ole ensisijaisesti kiinnostunut makeisten ostamisesta? Kunnon elokuvavalikoimalle ei ole tilaa, koska päämyyntiartikkeli ovat ne ylihinnoitellut karkit.

Teini-ikäisten myyjien tarjoama palvelu ja tietotasokin on nollaluokkaa, kuten jokainen neuvoja vuokraamotyöntekijöiltä pyytänyt on saanut kokea. (Juu myönnetään, jossain päin Suomea ketjuvuokraamossa saattaa olla töissä joku, jolla on edes auttavat tiedot muistakin kuin top 20-elokuvista.)

Dvd-aika vei videovuokraamoista jännittävyyden ja värikkäät kokoelmat. Dvd-vuokraamolla ei ole tulevaisuutta, koska kätevä nettipalvelu antaa enemmän ja helpommin ja halvemmalla.

Tervetuloa Suomeen, toimivat, edulliset nettivuokraamot. Teitä on kaivattu.