Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Dvd-vuokraamot kuolevat ja oli aikakin – pian Netflix haastaa televisiokanavatkin

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 7.8.2012 08:16

STT kertoi toissa viikolla, kuinka suomalaiset ovat hylkäämässä dvd-levyjen vuokraamisen. Jutun esimerkit eivät kuitenkaan olleet vielä kuolemantuomioita, vaan muutaman prosentin pudotuksia. Tosiasia kuitenkin on, että alas tullaan ja lujaa. Suomeen on myös saapumassa uusi haastaja, Netflix.

Iso joukko suomalaisia lopetti dvd-levyjen vuokraamisen oli otsikko IS:n sivulla.

R-kioskeissa pudotus on vuodessa muutama prosentti, Makuuni-vuokraamoketjussa on tultu alas parina viime vuonna, Filmtowneista kerrotaan, ettei vähennystä ole.

Jutussa keskitytään toteamaan, että nettivuokraamot uhkaavat perinteistä vuokraamobisnestä.

Nettivuokraamobisnes on Suomessa vielä vasta alkamassa. Parhaita palveluja ovat Soneran ja Elisan tarjoamat, mutta niihin täytyy ensin liittyä kuukausimaksulla. Voddler tarjoaa ilmaisiakin elokuvia, mutta kaiken kaikkiaan valikoima on pieni.

”Makuunin Ehrnrooth uskoo nettivuokraamojen menevän dvd-vuokrauksen edelle 5-7 vuodessa”, juttu kertoo.

”Me etsimme koko ajan uusia tuoteryhmiä, koska makeisten syönti ei lopu koskaan eikä elokuvavuokraus lopu koskaan”, sanoo Makuunin Hans Ehrnrooth.

Heti perään kerrotaan, että Makuuni -liikkeissä on jo kokeiltu jopa pizzojen myymistä.

Varsinaisen naurupommin heittää kuitenkin Filmtownin Tero Nurminen: ”Elokuvan tekeminen loppuu, jos dvd kuolee. Nettivuokraamoissa ei ole vielä sellaista ansaintalogiikkaa, että studiot saisivat samalla lailla voittoa.”

Osa kuluttajista tulee jatkossakin haluamaan fyysisen tuotteen omaksi hyllyynsä, mutta heistä (meistä) tulee marginaalia. Konkreettisen esineen vuokraamisessa ei sen sijaan ole mitään, mitä nettivuokraaminen ei korvaisi – pian.

Ennustukseni: vaikka dvd on vuonna 2012 tärkeä osa elokuvan bisneslogiikkaa, viiden vuoden kuluttua sille on käynyt kuin vhs:lle.

Yhdysvalloissa, jossa nettiyhteydet vieläpä ovat keskimäärin suomalaisia hitaampia, iso paukku tapahtui jo viime vuoden alkukuukausina. Ensimmäisellä neljänneksellä dvd-myynnit romahtivat 20 prosenttia. Koko vuonna Britanniassa lasku oli 14 prosenttia.

Suunta on ollut jo vuosia laskeva kaikkialla. Suomessa pudottiin kolmantena peräkkäisenä vuonna: vuosien 2010 ja 2011 välinen tiputus oli 15 prosenttia. Mille tahansa alalle tuollainen laskusuhdanne on tyrmäävä.

Mutta jostain ne elokuvat katsotaan. Televisiokanavia on yhä enemmän ja mainitut Elisan ja Soneran kotipalvelut kasvavat koko ajan.

Pian tulee todella kiinnostava haastaja.

Tietojeni mukaan Netflix lanseerataan Suomeen pian – ehkä jo tänä syksynä?

Yhdysvalloissa Netflix tarjoaa 8 dollarilla niin paljon elokuvia kuin jaksaa katsoa. Palvelu striimaa niitä koneelle tilattaessa kymmenien tuhansien nimikkeiden (elokuvia ja tv-sarjojen jaksoja) valikoimasta. Ja kone voi olla vaikka televisio: ainakin Yhdysvalloissa järjestelmä toimii sellaisenaan ilman tietokonetta siinä välissä suuressa määrässä ihan tavallisia uusia telkkareita, sekä tietysti iPodeissa ynnä muissa vempaimissa, missä vain on näyttö.

Euromaista Netflix toimii Irlannissa, jossa hinta on 6.99 euroa kuukaudessa. Valikoima on pienempi, mutta kasvaa jatkuvasti.

Netflixin digitaalipalvelun liikevaihto on yli miljardi euroa vuodessa. Asiakkaita on 26 miljoonaa. Yhdysvalloissa se tuottaa televisiokanavat haastaen jo omaa ohjelmistoa, eikä se ole mitään pikkupuuhastelua: House of Cards -sarjan takana on David Fincher ja pääosassa Kevin Spacey.

Kuka haluaa raahautua Makuunin tai Filmtownin tapaiseen, tunnelmaltaan ja ilmeeltään terveyskeskusta muistuttavaan vuokraamoon, josta saa vain uutusleffat ja läjän ”klassikot”-kyltin alle kasattuja muutaman vuoden vanhempia leffoja, ellei ole ensisijaisesti kiinnostunut makeisten ostamisesta? Kunnon elokuvavalikoimalle ei ole tilaa, koska päämyyntiartikkeli ovat ne ylihinnoitellut karkit.

Teini-ikäisten myyjien tarjoama palvelu ja tietotasokin on nollaluokkaa, kuten jokainen neuvoja vuokraamotyöntekijöiltä pyytänyt on saanut kokea. (Juu myönnetään, jossain päin Suomea ketjuvuokraamossa saattaa olla töissä joku, jolla on edes auttavat tiedot muistakin kuin top 20-elokuvista.)

Dvd-aika vei videovuokraamoista jännittävyyden ja värikkäät kokoelmat. Dvd-vuokraamolla ei ole tulevaisuutta, koska kätevä nettipalvelu antaa enemmän ja helpommin ja halvemmalla.

Tervetuloa Suomeen, toimivat, edulliset nettivuokraamot. Teitä on kaivattu.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Tero Nurmisen kommentti oli eittämättä melkoinen naurupommi. Yleensäkin kaikki ”Tuote X kuolee viidessä vuodessa, apua!” -tyyliset ennustukset saavat kulmakarvani nousemaan.

Dvd-markkinat ovat totta kai tilastollisesti vähentyneet, mutta asiassa tulee ottaa huomioon lisäksi Blu-ray -formaatin ja toisaalta videopelien tuoma kilpailu. Blu-ray on ikään kuin dvd:n isoveli ja HD DVD olisi kai tämän keskenmennyt kaksoissisarus. Elokuvateatterit pysyvät myös pinnalla uusine 3D-ominaisuuksine ja entistä isomman kuvataajuuden ansiosta.

Filmtownin makeisvalikoima on laaja ja karkit ovat hyviä, mutta myös kalliita kympin kilohinnoillaan. Innovaatioita on tuotava jatkuvasti, mutta mielestäni olisi hienoa, jos Filmtown — tai jokin muu suomalaisyhtiö — lähtisi kilpailemaan ulkomailta tunkevan Netflixin asiakaskunnasta.

Viimeksi, kun kävin vuokraamassa R-Kioskilta elokuvan, oli: a) kaatosade keskustassa b) suppea valikoima c) neljä nuorta ahtaamassa sen pienen elokuvanurkan d) pitkä jono ja hidas palvelu e) suhteellisen hintava vuokra f) palautusvaatimus parin päivän sisällä ja g) ”turha” autoreissu.

En sinänsä moiti R-Kioskin tuomaa vuokramahdollisuutta, mutta syitä Internet-vuokraukseen löytyy. On se ympäristöystävällistäkin. Mieluummin siirtäisin rahani johonkin suomalaisyhtiöön jatkossa jonkun amerikkalaiskorporaation sijasta, joten siitä vain Filmtown — kenties vain omanlaisella tarjonnalla. Varsinainen toimipiste voi myös hyödyntää konkreettisuuttaan vaikkapa 3D-laseilla vielä toistaiseksi.

Käytän muuten itse vielä c-kasetteja mankassa joskus. En silti pahastu teknologian kehityksestä, mutta pikemminkin kaikkien palveluiden ulkoistamisesta pois Suomesta.

Blu-ray on ollut alalle iso pettymys. Edelleenkään edes kaikkia kotimaisia elokuvia ei kannata julkaista blu-rayna, formaatin menekki on meikäläisillä markkinoilla marginaalinen.

Blu-rayn hinnatkin ovat pudonneet jo lähes dvd:n tasolle. Se on rinnakkaisformaatti, ei sellainen isoveliformaatti, jolla olisi enemmän imua ja parempi kate.

Blu-rayn floppaaminen on varmaankin yksi syy devariformaatin alamäkeen. Vielä muutama vuosi sitten jotkut uskoivat tosissaan, että se tulisi syrjäyttämään dvd:n, mutta nyt kun sitä on yritetty tunkea kuluttajille jo vuosia, tyhmäkin tajuaa ettei näin tule tapahtumaan. Ja onko ihmekään, ettei HD kiinnosta, jos massayleisölle kelpaa jotkut tuhnuiset torrentit.

Blu-ray jää marginaalisemman kotihifiteatteriporukan formaatiksi ja karvalakkitavikset jatkavat Anttilan aledevarien haalimista, kunnes siirtyvät lopulta verkkoon.

Lapsellista huutaa blue-rayn ”flopanneen”. Suurimmalle osaa ihmisiä vuokraleffojen katselu vain on satunnaista b-luokan hupia, ei suinkaan mikään harrastus. Blue-ray soitin hommataan kun vanha DVD hajoaa, se myydään HD-telkun kylkiäisenä tms, ei suinkaan kuola suupielistä valuen heti kun mahdollista.
Sama pätee tuohon leffojen nettivuokraukseen: se on nyt ja vielä pitkälle tulevaisuuteen töllöttämisen ”harrastuksena” ottavien hupia. Itse en edes koe tarpeelliseksi nykyistä 10 mbps nopeampaa nettiliittymää ihan vain HD-leffojen vuoksi.

1suomalainen: ”Suurimmalle osaa ihmisiä vuokraleffojen katselu vain on satunnaista b-luokan hupia, ei suinkaan mikään harrastus.”

Nimenomaan, ja siksi blu-ray-soittimen hankkiminen ei voisi vähempää kiinnostaa: jos itse telkkarissa on valmius verkon kautta vuokraamiseen, miksi ihmeessä hankkia viereen blu-ray-soitin? Blu-ray -vuokraaminenkin on hinnoiteltu ketjuissa kai edelleen kuuteen euroon. Samalla hinnalla saanee Netflixin tarjonnan koko kuukaudeksi. Konkreettisen kiekon vuokraamisessa ei ole enää järkeä, ellei nimenomaan siitä halua harrastusta.

”jos massayleisölle kelpaa jotkut tuhnuiset torrentit”? Torrenttien ja muun laittoman lataamisen laadukkuus ja helppous on varmasti ongelmana myös ja sitä harrastaa monet elokuvat tosissaankin ottavat. Kun esimerkiksi Kenji Mizoguchin The Story of the Last Chrysanthemumsin vuodelta 1939 saa blu-ray-laatuisena (720p) päivässä ladattua koneellensa, eikä Suomessa oikein mistään muualta niin elokuvien vanhanaikaisen painattamisen kyseenalaistaa aika nopeasti. Toivotan Netflixin erittäin lämpimästi Suomeen, toivottavasti vähentää laitonta lataamista ja parantaa tarjontaa.

Elisan ja Soneran palveluissa saa samaan hintaan myös nettiyhteyden, joka riittänee monelle perusteluksi kuukausimaksulle. Lisäksi monet taloyhtiöt rupeavat tukemaan yhtiövastikkeen kautta näitä palveluja, koska tuon palvelun mahdollisuus katsotaan lisäävän asuntojen markkina-arvoa.

Leffoja saa Elisalta ja Soneralta HD-tasoisinakin. Kun hinta on se 6 euroa noissa ja jos se on sama kuin kiekon videovuokraamosta hakemalla, niin eikö siitä elokuvan tekijöille pitäisi tulla sama osuus? Vai vetääkö E ja S välistä?

DVD-vuokraamoja tai kuvatallenteita (DVD, Blu-Ray) ei ihan lähiaikoina haudata. Markkinat ja elokuvien kulutustottumukset ovat toki muuttumassa, mutta mitään valtavan dramaattista pudotusta ei näytä suomalaisten lukujen perusteella tapahtuvan lähivuosien aikana. Pudotus videovuokraamoiden vuokrauksissa on ollut parin prosentin luokkaa niin kun IS jutussaan (26.7.) kirjoittaa.

Kansainvälisen tutkimustiedon mukaan fyysisten tallenteiden vuokraaminen tulee olemaan digitaalisten palveluiden tarjoajien rinnalla osa vuokrausliiketoimintaa jatkossakin – tallenteiden vuokraaminen tullee toki laskemaan jonkin verran lähivuosien aikana mutta liiketoimintana se on vielä pitkään merkittävä osa elokuva-alan taloutta.

Kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu digitaalisen kehityksen Suomessa olevan selvästi hitaampaa kuin esim. muissa Pohjoismaissa johtuen siitä, että suomalaiset omaksuvat uutta viihdeteknologiaa hitaammin kuin naapurinsa.

Valitettavasti tällä hetkellä Suomessa on saatavilla tietoa ainoastaan kuvatallenteiden levittäjien sisäänmyynnistä vähittäiskaupalle ja videovuokraamoille, ei siitä miten ulosmyynti tai vuokrauskerrat ovat kehittyneet. Suomen elokuvatoimistojen liitto neuvottelee parhaillaan tallenteiden jälleenmyyjien kanssa siitä, että myös Suomessa saataisiin käyttöön raportointijärjestelmä tallenteiden ulosmyynnistä, jolloin saataisiin täsmällisempää tietoa siitä, miten tallennemarkkinat kehittyvät.

Kaupalta ja videovuokraamoilta saatujen tietojen perusteella voidaan kuitenkin päätellä, että kuvatallenteiden kuluttajamarkkinat kokonaisuudessaan eivät ole Suomessa laskeneet jyrkästi.

Uudet liiketoimintamallit uusine laillisine verkkopalveluineen ovat tervetulleita, mutta vanhatkin elokuvien jakelukanavat porskuttavat ihan hyvin.

Tero Koistinen
Suomen elokuvatoimistojen liitto ry

”Ja onko ihmekään, ettei HD kiinnosta, jos massayleisölle kelpaa jotkut tuhnuiset torrentit.”

Ongelma vaan, että torrentitkin ovat laadukkaampia kuin saatavilla olevat striimit, netflix mukaanluettuna. Muutenkin netflixin valikoima on elokuvien suhteen suppea Euroopassa, joten ne uudet hittileffat joutuu edelleenkin hakemaan vuokraamosta.

Tämä keskustelu muistuttaa filmikamera vs. digikamera -keskustelua. Filmikameralla on selkeitä etuja digiin verrattuna, ja aikanaan niitä oli vielä nykyistäkin enemmän kun digikamerat ja tottumukset olivat erilaisia. Pikkuhiljaa kustannustehokkaampi, nopeampi ja joustavampi voittaa vanhan dinosauruksen.

Toivotaan vain, että se nopea ja joustava vaihtoehto ei ole laiton lataaminen vaan jokin piraattien tarjoamaa vaihtoehtoa käyttäjäystävällisempi verkkopalvelu.

Hyviä huomiota itse kultakin. Olen jättänyt vuokraamojen käytön lähes kokonaan Kallen mainitsemien epäkohtien – nollaluokan palvelu, tietotaidon olemattomuus ja erittäin suppea tarjonta etenkin klassikoiden kohdalla – mutta myös siksi, että vuokraamojen kiekot ovat poikkeuksetta siinä kunnossa, ettei niiden toimimisesta ole takeita. Jos elokuva on ollut saatavilla viikonkin, on mitä todennäköisintä, että ainakin yksi lainaaja on pitänyt sitä lasinalusena tai jääraappana. Eipä juuri huvita ajella takaisin vuokraamoon uutta levyä hakemaan, kyllä siinä katselufiilis putoaa nollaan hyvin äkkiä. Saman olen huomannut kirjastonkin levyjen kohdalla.

Otan innolla vastaan edulliset nettivuokraamot, mutta tilailen tuotteita edelleen myös kokoelmaani.

”Tämä keskustelu muistuttaa filmikamera vs. digikamera -keskustelua. Filmikameralla on selkeitä etuja digiin verrattuna, ja aikanaan niitä oli vielä nykyistäkin enemmän kun digikamerat ja tottumukset olivat erilaisia. Pikkuhiljaa kustannustehokkaampi, nopeampi ja joustavampi voittaa vanhan dinosauruksen.” Paitsi että vertaus ei ole ollenkaan osuva, sillä netistä ladatut (oli sitten laitonta tai ei) elokuvat ovat huonoimmillaan DVD-laatuisia, mikäli sellaista julkaisua elokuvasta on ylipäätään saatavilla (eli ei ole julkaistu pelkästään VHS:llä), ja parhaimmillaan Blu-ray -laatuisia. Eli nettilatauksilla ei ole mitään heikkouksia fyysisiä kopioita vastaan, paitsi se ettei niissä ole mitään fyysistä omistettavaa. Se taasen ei ole kaikkien harrastajien mielestä edes heikkous, mutta veikkaisin että suurimman osan mielestä on, koska tällaiseen harrastamiseen liittyy monesti myös fyysinen kerääminen.

Asian sivusta, mutta liittyy elokuvien jakeluun ja saatavuuteen:

Yritin eilisen Paimenet-dokumentin innoittamana hankkia sen sekä Veikko Aaltosen muut loistodokumentit (Maa, Työväenluokka), mutta en onnistunut löytämään niitä verkkokaupoista. Löytyisikö tätä kautta vinkkejä?

Asuessani Yhdysvalloissa käytin ja ihastelin Netflixin silloista ”dvd postissa, palauta kun jaksat” -vuokrauspalvelua. Sittemmin Netflixkin on siirtynyt striimauspalveluun, vaikka tuo postitus-vuokrauskin on vielä voimissaan.

Ongelma tuossa striimauspalvelussa on lähinnä valikoiman heikkous, ja jollei valikoimaa räätälöidä Suomen markkinoilla (itse asiassa luulen, että näin tehdään – täytyyhän niissä olla suomalainen tekstityskin?), palvelu kyllä floppaa täällä ”viikon Makuuni-hittileffa” -vuokraajien maassa. Jopa ns. klassikot loistavat poissaolollaan.

Palvelusta nimittäin puuttuvat muutamat isoimmat elokuvayhtiöt sillä seurauksella, että esimerkiksi hakusanalla ”Steven Spielberg” löytyy pari hassua dokumenttia missä mies on kreditoituna puhuvana päänä.

Mutta taas toisella kädellä, palvelusta löytyy mukavasti kokonaisia tv-sarjoja, kiinnostavia dokumentteja mitkä nähdäkseen pitäisi tilata dvd, tai pieniä helmiä leffojen suhteen. Lisäksi palvelussa on kiitettävästi myös esim. japanilaista ja hongkongilaista nykyelokuvaa. Useasta leffasta ja sarjasta on saatavilla HD-tasoinen versio, eli laatu ei ole Yle Teema -tyyppistä suttua.