Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Doxwise-videopäiväkirjan rasistijakso ja täysin väärin suunnattu syyttely

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 31.10.2012 18:00

Doxwise-dokumenttihankkeeseen kuuluvia videoita on julkistettu lukuisia. Viikko sitten julkaistussa videopäiväkirjapätkässä on melkoisen törkeää rasismia. Bloggasin siitä. Yllättäen vasta tänään asiasta innostuivat muun muassa Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat. Kummassakin ällistys dokumentaarisesta, todellisuutta tallentavasta yksittäisestä videosta johti syytöksiin, jotka suuntautuvat laajaa hanketta rahoittanutta Suomen elokuvasäätiötä kohtaan.

Ilta-Sanomien nettijuttu on häpeilemättömän skandaalihakuinen – ja tosiasioista piittaamaton.

”Elokuvasäätiö tuki rasistista videota kymmenillä tuhansilla”, kuuluu otsikko, ja se on jo aivan silkka valhe. (Otsikko varmaan tullaan vaihtamaan todenmukaisempaan, jahka sivu on saanut kylliksi lukijoita eli vahinko on jo syntynyt.)

Kuten bloggasin, koko Doxwise-projekti, jossa seurataan neljää nuort aikuista ja johon kuuluu kymmeniä videoita, sai kaiken kaikkiaan 32 000 euroa tukea. Tästä Ilta-Sanomat ei ole kiinnostunut, vaan johtaa harhaan muotoilemalla asian itse tekstissä myöhemmin näin: ”Suomen Elokuvasäätiö on tukenut Doxwise-projektin myötä useilla kymmenillä tuhansilla euroilla videopätkää, joka sisältää rasistista sisältöä.”

IS kuvailee videopätkän sisältöä ja lopuksi Elokuvasäätiön toimitusjohtajalta Irina Krohnilta tivataan, mistä on kyse.

”Krohn huomauttaa, että säätiöön ei ole tullut hakemusta tämänkaltaisesta episodista, vaan että se on luottanut tuotantoyhtiön ammattitaitoon. Suomessa hankkeesta vastasi tuotantoyhtiö Napafilms Oy”, IS kirjoittaa.

Tietenkään tämänlaisesta episodista ei ole tehty hakemusta, koska kyse on neljän henkilön videopäiväkirjoista. Yksi heistä kavereineen nyt vain sattuu olemaan ilmeisen julma ja asenteiltaan häpeilemättömän rasistinen.

Onko kyseinen Doxwise-video sisällöltään rasistinen? Kyllä sikäli, että se on osa rasistin omakuvaa. Tyyppi on kuvannut elämäänsä ja luovuttanut kuvamateriaalin tuotantoyhtiölle, jossa nämä koostevideot leikataan. Ei, koska se antaa afgaaninälkälakkolaisia kuvottavalla tavalla kiusaavan henkilön asenteista iljettävän kuvan. Tuotantoyhtiön ammattitaitoon on kannattanutkin luottaa.

”Siinä varmasti on motiivina julkaisuun se, että näytettäisi tämä laajempi yhteiskunnallinen todellisuus”, Krohnin sentään annetaan sanoa.

Ilta-Sanomien toimittaja ei edes ole kehdannut laittaa jutun loppuun omaa nimeään, vaikka juttu sisältää Krohnin haastattelun. Se on jo aikamoista.

Itse Doxwise-video on poistettu nyt niiltä alustoilta, joissa se alun perin julkaistiin. Syynä ovat tietenkin tällaiset tekstit, joissa videon itsessään annetaan ymmärtää olevan jotenkin rasismia lietsova.

Kyseinen video oli kuva todellisuudesta. Ilmeisesti se on liikaa monille, mukaan lukien Ilta-Sanomien nimettömänä piilotteleva skandaalimaalari.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

”Rasismi”-termi taitaa vaan olla tämän ajan trenditermi. Sitä on kuulemma kaikkialla, vaikkeivät tavalliset ihmiset sitä huomaisikaan. Silloin sitä kutsutaan ”piilorasismiksi”. Rasismihysterian luonti kai vain sopii joidenkin toimittajien ja valistuneiden kansalaisten ajatusmaailmaan. Ehkä aihe myy?

”Rasismi” kuuluu todellakin median sanavaraston tuottoisimpiin kassavirtaa elähdyttäviin kliseisiin. Toimittaja, joka ei ole kuukauteen käytänyt tätä termiä on vaarassa joutua kutsutuksi seuraavan yt-kierroksen neuvotteluihin.

Toisaalta rasisti-sanan viljelijöillä on kiire hyödyntää sitä, koska sen sensaatiovaikutus on ohenemaan päin, yhä useamman suomalaisen paljastuessa rasistiksi (Lieksassa ratsattiin eilen 168 rasistia, joista useat olivat alaikäisiä). Rasisteja on viime aikoina havaittu jopa maahanmuuttajien joukossa.

Voisiko joku kertoa miksi törmään jatkuvasti vihreisiin tämän videon yhteydessä? Joonas Urpilainen fanittaa Kokkolan seudun vihreiden puheenjohtajaa Ilkka Hännistä Facebookissa, Napafilmsin perustaja Liisa Juntunen fanittaa vihreitä Twitterissä, SESsin toimitusjohtaja Irina Krohn on vihreä…

Green is the new racist?

Tämä voi tulla järkytyksenä kaikille mukavuudenhaluisille ihmisille, mutta yhteiskunnassamme esiintyy rasismia. Joskus enemmän ja joskus vähemmän. Hyvin harva valtaväestöön kuuluva kansalainen kohtaa sitä arkielämässään ja silloin joilekin saattaa syntyä käsitys, että mitään rasismia ei olekaan vaan media nostaa sitä turhanpäiten esille ”muoti-ilmiönä” ja keksii asioita tyhjästä.

Mutta toisinaan rasistinen tapahtuma on joko niin voimakas tai siihen liittyy muita yhteiskunnallisia tai vastaavia lieveilmiöitä, että uutiskynnys ylittyy. Tässä Doxwise-tapauksessa on kyse juuri sellaisesta. Elokuvasäätiön rahoittaman projektin kautta syntyi video, jossa miesjoukko käyttäytyy rasistisesti ja loukkaavasti sekä afgaanimiestä että Suomen eduskuntaa kohtaan. Rasistista sikailua esiintyy kyllä milloin missäkin, mutta tässä tapauksessa taustalla oli säätiön rahoitus, mikä tekee tapauksesta uutisoinnin arvoisen. Se, onko uutisointi ollut asianmukaista tai oikein kohdennettua on toki mediakriittisen debaatin aihe ja syystäkin.

Rasismi ja muut yhteiskunnan ongelmakohdat eivät ratkea sillä, että asioita hyssytellään mediassa. Toki silmien ummistaminen on monella tavalla mukavaa, mutta se on myös vaarallista, sillä jos ongelmia ei tuoda näkyville, ne voivat jäädä muhimaan näkymättömiin ja kasaantua entistä suuremmiksi ongelmiksi.

”Voisiko joku kertoa miksi törmään jatkuvasti vihreisiin tämän videon yhteydessä?”
Koska haluat itsepintaisesti etsiä sellaisia?

”Joonas Urpilainen fanittaa Kokkolan seudun vihreiden puheenjohtajaa Ilkka Hännistä Facebookissa, Napafilmsin perustaja Liisa Juntunen fanittaa vihreitä Twitterissä, SESsin toimitusjohtaja Irina Krohn on vihreä…

Green is the new racist?”
Luetun ymmärtäminen on taito sinänsä.
Kuten mm. tästä blogikirjoituksesta käy ilmi, Juntunen ja Krohn ovat ottaneet asiaan vahvasti rasismia vastustavan kannan, ja puolustaneet videon julkaisua juuri sillä, että sen kautta on tullut esiin yhteiskunnassamme esiintyvää epämukavaa rasismia. He eivät kuvanneet videota.
Sen kuvasi Urpilainen. Rasisteja on siis myös vihreiden fanittajissa. Shokki?

Myönnetään: rasismi on osittain väärä sana kuvaamaan videon Joonaksen ja kumppanien puheita ja tekoja. Muukalaisviha tai silkka ihmisviha ovat enemmän asian ytimessä.

Itse video on nähtävästi ollut Vimeo-palvelussa jo useita päiviä:
http://vimeo.com/52257290

Jos tuo typerehtimen todellakin on pahinta rasismia ja ihmisvihaa mitää kyetään löytämään, niin Impiwaarassa todellakin asutaan maailman viattomimmassa pussinperässä!
Suurimmassa osassa tätä palloamme kun yksilön hengen katkaisiminen ei herätä sen kummempia intohimoja. Ja värillä/etniteetillä/rodulla/tms hällä väliä.

t: muutakin-kuin-tahkoa-kiertänyt

Joillakin tuntuu yhä olevan valtava halu uskoa että kyseinen video on aito ja tosissaan tehty vaikka Joonas Urpilainen on jo myöntänyt että tarkoitus oli kiinnittää huomio nälkälakkoon provokatiivisella tavalla. Kohdasta 25:47 alkaa.

http://areena.yle.fi/tv/1689293/#/play

Urpilaisen selittely on aivan surkeaa, mutta ymmärrän selittelyn yrittämisen, kun on ensin tehnyt itsestään julkisesti hirviön. Ja miten ihmeessä video ei olisi ”aito”?

”Jos tuo typerehtimen todellakin on pahinta rasismia ja ihmisvihaa mitää kyetään löytämään,”

Se EI ole pahinta. Viimeksi tällä viikolla uutisoitiin Pihtiputaalla tapahtuneesta kahden maahanmuuttajan joukkopieksännästä ja vastaavia tapauksia tippuu tässä maassa vuoden sisään aivan tarpeeksi. Tuo videogate on tällä hetkellä näkyvintä ilmiön kuvausta ja kertoo samalla myös jotakin ajastamme.

Ja ylipäätään tämä ”muualla menee huonommin” -kortin käyttäminen yhteiskunnallisissa keskusteluissa ei ole ainoastaan vaarallista vaan myös puhtaasti v-maista, sillä silloin pyritään vähättelemään oman yhteiskunnan ongelmia, joita voidaan tosissaan arvioida vain oman yhteiskunnan viitekehyksen perusteella, sekä hiljentämään sorretumman osapuolen mielipiteitä ja kokemuksia.

”Älkää ulkomaalaiset valittako rasismista, harmittomasta huutelusta ja paskaduuneihin tyytymisestä. Toisissa maissa teidät tapetaan ihonvärinne, kansalaisuutenne ja uskontonne perusteella.”

”Älkää homot valittako homofobiasta. Toisissa maissa teitä kidutetaan, hakataan ja sitten tapetaan.”

”Älkää naiset valittako seksismistä ja hakkaamisesta. Toisissa maissa teidät pakotetaan pukeutumaan lakanaan ja tapetaan, jos riisutte sen pois.”

”Älkää miehet valittako epätasa-arvoisesta kohtelusta huoltajuuskiistoissa. Toisissa maissa ei edes tunneta sellaista käsitettä kuin isyysvapaa tai jaettu vanhemmuus.”

Kyllä Suomessa rasismia toki on, TuomasH, mutta mediassa tilannetta kuvataan ehkä jopa hysteerisin äänenpainoin. Uskoisin Suomen silti olevan eräitä vähiten rasistisia valtioita maailmassa. Kyllä se homojenkin asema on eräs parhaista.

Vähän jäitä hattuun, asioiden kärjistäminen ja liioittelu eivät ehkä ole parhaita lähestymistapoja.