Doxwise-videopäiväkirjan rasistijakso ja täysin väärin suunnattu syyttely

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Doxwise-dokumenttihankkeeseen kuuluvia videoita on julkistettu lukuisia. Viikko sitten julkaistussa videopäiväkirjapätkässä on melkoisen törkeää rasismia. Bloggasin siitä. Yllättäen vasta tänään asiasta innostuivat muun muassa Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat. Kummassakin ällistys dokumentaarisesta, todellisuutta tallentavasta yksittäisestä videosta johti syytöksiin, jotka suuntautuvat laajaa hanketta rahoittanutta Suomen elokuvasäätiötä kohtaan.

Ilta-Sanomien nettijuttu on häpeilemättömän skandaalihakuinen – ja tosiasioista piittaamaton.

”Elokuvasäätiö tuki rasistista videota kymmenillä tuhansilla”, kuuluu otsikko, ja se on jo aivan silkka valhe. (Otsikko varmaan tullaan vaihtamaan todenmukaisempaan, jahka sivu on saanut kylliksi lukijoita eli vahinko on jo syntynyt.)

Kuten bloggasin, koko Doxwise-projekti, jossa seurataan neljää nuort aikuista ja johon kuuluu kymmeniä videoita, sai kaiken kaikkiaan 32 000 euroa tukea. Tästä Ilta-Sanomat ei ole kiinnostunut, vaan johtaa harhaan muotoilemalla asian itse tekstissä myöhemmin näin: ”Suomen Elokuvasäätiö on tukenut Doxwise-projektin myötä useilla kymmenillä tuhansilla euroilla videopätkää, joka sisältää rasistista sisältöä.”

IS kuvailee videopätkän sisältöä ja lopuksi Elokuvasäätiön toimitusjohtajalta Irina Krohnilta tivataan, mistä on kyse.

”Krohn huomauttaa, että säätiöön ei ole tullut hakemusta tämänkaltaisesta episodista, vaan että se on luottanut tuotantoyhtiön ammattitaitoon. Suomessa hankkeesta vastasi tuotantoyhtiö Napafilms Oy”, IS kirjoittaa.

Tietenkään tämänlaisesta episodista ei ole tehty hakemusta, koska kyse on neljän henkilön videopäiväkirjoista. Yksi heistä kavereineen nyt vain sattuu olemaan ilmeisen julma ja asenteiltaan häpeilemättömän rasistinen.

Onko kyseinen Doxwise-video sisällöltään rasistinen? Kyllä sikäli, että se on osa rasistin omakuvaa. Tyyppi on kuvannut elämäänsä ja luovuttanut kuvamateriaalin tuotantoyhtiölle, jossa nämä koostevideot leikataan. Ei, koska se antaa afgaaninälkälakkolaisia kuvottavalla tavalla kiusaavan henkilön asenteista iljettävän kuvan. Tuotantoyhtiön ammattitaitoon on kannattanutkin luottaa.

”Siinä varmasti on motiivina julkaisuun se, että näytettäisi tämä laajempi yhteiskunnallinen todellisuus”, Krohnin sentään annetaan sanoa.

Ilta-Sanomien toimittaja ei edes ole kehdannut laittaa jutun loppuun omaa nimeään, vaikka juttu sisältää Krohnin haastattelun. Se on jo aikamoista.

Itse Doxwise-video on poistettu nyt niiltä alustoilta, joissa se alun perin julkaistiin. Syynä ovat tietenkin tällaiset tekstit, joissa videon itsessään annetaan ymmärtää olevan jotenkin rasismia lietsova.

Kyseinen video oli kuva todellisuudesta. Ilmeisesti se on liikaa monille, mukaan lukien Ilta-Sanomien nimettömänä piilotteleva skandaalimaalari.