Dome Karukosken Leijonasydän haastaa katsojan myös huumorilla

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Dome Karukosken uusi elokuva Leijonasydän saa ensi-iltansa lokakuussa. Se kertoo rasisti-skinheadista, joka rakastuu naiseen, jolla on tummaihoinen poika. Asetelma on paperilla rajun mustavalkoinen (jos ilmaisu sallitaan), mutta elokuva ei sorru ilmeiseen.

Leijonasydämen traileri on tyylikäs, mutta korkeintaan vihjaa tarinan monista tasoista.

Huomenna perjantaina ilmestyvässä Suomen Kuvalehdessä on kirjoittamani Karukosken henkilökuva.

Leijonasydämessä ohjaaja löytää aiempaa rohkeamman tyylin. Ote muistuttaa tanskalaisista draamoista, etenkin käsikirjoittaja-ohjaaja Anders Thomas Jensenin tavasta yhdistää vaivattoman tuntuisesti hyvin vakavaa ja absurdinkin humoristista. Vertaus on kehu, eikä kyseessä ole mikään matkiminen. Jensen on kirjoittanut esimerkiksi Susanne Bierin parhaat elokuvat, kuten Oscar-voittaja Koston.

”Myös Kielletty hedelmä tunnusteli rajoja: voiko fundamentalistisesta uskosta tehdä lempeää komediaa? Jälkikäteen Kielletty hedelmä näyttää vähän kuin harjoitustyöltä kohti Leijonasydämen tyyliä. Katsoja miettii siinäkin, että saanko nauraa tälle”, Karukoski kertoi eräässä tapaamisistamme keväällä. Uutta elokuvaa hän pitää draamana, siinä missä Napapiirin sankarit oli genreltään ennen kaikkea komedia.

Mikään ei ole kuitenkaan suoraviivaista.

Peter Franzénin näyttelemä Teppo on sekä väkivaltainen uusnatsi että katsojan samastumiskohde, nimen Leijonasydän. Katsojaa haastetaan loppukohtaukseen asti ja etenkin siinä.

Ohjaaja itse erotellen vertasi lähestymistapaansa Aki Kaurismäen satumaisen Le Havren tunnelmiin. Kummassakin elokuvassa käsitellään rasismia ja erilaisuutta.

”Tykkään Kaurismäen Le Havresta todella paljon. Siinä on kiinnostava sadun maailma. Siksi sitä kuitenkin katsoo ulkopuolelta. Se ei muuta katsojan ajatuksia”, Karukoski pohti.

Jos katsoja miettii omaa asennettaan ja maailmankatsomustaan, Leijonasydän on enemmän kuin vain viihdettä.

Napapiirin sankarit oli jättihitti liki 400 000 katsojalla. On mielenkiintoista nähdä, miten astetta rujompi Leijonasydän menestyy. Suomen ensi-ilta on Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleilla syyskuun lopussa ja maanlaajuinen levitys alkaa lokakuun 18. päivä. Kansainvälisestä kiinnostuksesta kertoo, että elokuva hyväksyttiin jo Pohjois-Amerikan tärkeimmille festivaaleille Torontoon.

Karukoski myös mainitsi, että yksi seikka erottaa suomalaista ja esimerkiksi tanskalaista tekemistä edelleen ihan perustasolla: resurssit.

Thomas Vinterbergin ohjaamaa Jahtia leikattiin 52 viikkoa. Leijonasydämen leikkaamiseen varattiin 14 viikkoa.”

Lue Dome Karukosken henkilökuva Suomen Kuvalehden numerosta 33/2013.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen