Dokumenttimestari Errol Morrisin uusi El Wingador: lähikuvassa hyväntuulinen kilpasyömäri

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

El Wingadorin vatsa on yksi Pohjois-Amerikan pohjattomimpia. Wingsien eli grillattujen kanansiipien ahmimisessa on vain muutamia saman luokan ahmatteja. Kerran hän söi yli kolme ja puoli kiloa tulikuumaa pizzaa 19 minuutissa ja meni vaimonsa kanssa spagetille kolme tuntia myöhemmin. Kaikki tämä on tarkoitushakuista.

El Wingador, oikelta nimeltään Bill Simmons, haluaa voittaa. Hän treenaa tosissaan – pureskelemalla vaikka koiralle tarkoitettua kuivaa siannahkaa. Hän ei oksentele, toisin kuin monet kilpailijansa. Tosin hän myös myöntää, että joku häiriö siinä on, kun hän ei koskaan ole kylläinen.

Hotdogien syömisessä, josta myös kilpaillaan, ei El Wingador ole kovin taitava. Wingsit ovat se juttu.

Joskus hän ennätystä tavoitellessaan puree sormensa verille, kun ruoan ja sormien ero hämärtyy kilpailun tiimellyksessä.

Mestaridokumentaristi Errol Morris on tehnyt Simmonsista kymmenminuuttisen henkilökuvan New York Timesin nettisivuille.

Kuvottava tyyppi tämä El Wingador? Itse asiasta kuultuna ei ollenkaan.

Morris kertoo paitsi Simmonsista (joka kertoo värikkäästi itsestään) ja Philadelphia Wing Bowlista, myös ihmisen vieteistä ja tavoitteista. (Tietysti jotain myös Amerikasta, ainoasta länsimaasta, jossa kilpasyöminen on suosittu urheilulaji.)

”Olen sydämentäni kilpailija”, Simmons toteaa.

Elokuva on katsottavissa tämän linkin takana: El Wingador.

Mässäilyn katsominen voi olla joillekin liikaa, mutta Morris on taas tehnyt tavattoman kiehtovan elokuvan. Aiheen merkillisyydestä huolimatta se on ihan Morrisin edellisen, The Umbrella Manin tasoa: pinnan alla on aina enemmän.