Docpoint-festivaalilla: Under the Sun, eli Pohjois-Koreassa hymy on fiktio

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Nyt tarjolla on mahdollisuus ahdistua elokuvateatterissa oikein kunnolla. Eikä tätä dokumenttielokuvaa, Under the Sunia, voi väittää triviaaliksi tai sensaatiohakuiseksi. Se kertoo petollisen rauhallisella tempolla elämästä eräänlaisessa helvetissä.

Venäläisohjaaja Vitali Manski sopi Pohjois-Korean viranomaisten kanssa dokumentin teosta. Elokuva seuraisi aivan tavallista pohjoiskorealaista perhettä vuoden ajan. Keskipisteessä on esimerkillisen reipas kahdeksanvuotias tyttö Zin-Mi. Mutta miksi kaikki puhuvat niin jäykästi ja aina vain niin ylväitä? Ovatko kaikki ihan oikeasti noin ylitsepursuavan patrioottisia?

Kun kyse on maailman totalitäärisimmästä valtiosta, kyse ei ollut objektiivisesta tai totuudellisesta dokkarinteosta. Pohjoiskorealaiset kirjoittivat kaiken valmiiksi Manskin kameraa varten.

Perhettä esitti oikea perhe, mutta esimerkiksi vanhempien ammatit muutettiin – kommunisti-ideologialle oli sopivampaa, että lehtimies-isä ja ruokalassa työskentelevä äiti olisivatkin tehdastyöläisiä. Vanhempien tehtaissa tietenkin ylitetään kaikki tuotantokiintiöt, vaikka perheen piti olla ”tavallinen”.

Manski oli mukana pelissä ja kuvaukset tehtiin Pjongjangissa kuten pitikin. Ohjaaja on kuvaillut olleensa pohjoiskorealaisten täydellisessä kontrollissa. Kuvauspäivien päätteeksi kamerasta otettiin muistikortit, jotka vietiin sensuuriin ja Manskille palautettiin ainoastaan se materiaali, jota hän saisi käyttää. Hän tosin keksi pistää muistikortteja taskuunsa kuvausten lomassa ja antoi pohjoiskorealaisille vain osan niistä.