Kalle Kinnusen elokuvablogi.

District 9 tuo apartheidin takaisin Johannesburgiin

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 20.7.2009 07:45

Etelä-Afrikan apartheid-historiasta ammentava District 9 on tieteiselokuva, jossa setvitään omiin gettoihinsa pakotettujen muukalaisten oikeuksia.

Peter Jacksonin tuottama District 9 saapuu Suomeen syyskuun alussa.

Teaser-traileri on vuoden toistaiseksi paras: se saa mielikuvituksen laukkaamaan.

Teaserin voi katsoa täältä linkistä ”trailer 1”. Elokuvateatterissa muiden mainospalojen keskellä se todella poikkeaa joukosta: melkein loppuun asti säilyy harhakuva yhteiskunnallista epäkohtaa käsittelevästä dokumentista, kunnes massiiviset erikoistehosteet paljastavat, mistä on (ehkä) kyse: maapallolle, sattumoisin Johannesburgin tienoille haaksirikkoutuneet ja meidän hyljeksimämme avaruusolennot joutuvat kahnauksiin ihmisten kanssa.

Uudempi traileri (saman linkin takana ”trailer 2”) paljastaa kortteja jo enemmän kuin olisin halunnut tietää ennen elokuvan näkemistä – mutta uteliaisuus voitti, en voinut jättää sitä kesken.

District 9:ää on markkinoitu samaan tapaan kuin Cloverfieldiä pari vuotta sitten: varsinainen sisältö on säilytetty toistaiseksi mysteerinä, trailerit vihjavat teemoja ja juonta korkeintaan etäisesti sinnepäin ja netin viraalimarkkinoinnin (esimerkiksi elokuvan virallinen saitti ei kerro itse elokuvasta, vaan on olevinaan osa sen maailmaa) seurauksena huhut kiertävät kuumina.

Luvassa on jotain aivan erilaista. Mutta mitä?

Cloverfield oli hirviögenressä oikein hyvä elokuva, vaan ei sen enempää. Kun näin sen ensimmäistä kertaa, olin kuitenkin aivan myyty. Osasyynä oli taitavan viraalimarkkinoinnin herättämä hype, jolta en osannut puolustautua – elokuva täytti juuri ne odotukset, jotka olin sille tiedostaen tai tiedostamatta asettanut. (Toisellakin kerralla valkokankaalta Cloverfield toimi aika hyvin, mutta en voisi edes kuvitella katsovani sitä televisioruudulta.)

Toivottavasti myös District 9 pitää lupauksensa.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Ensimmäinen traileri on kieltämättä erinomainen. Nyt tiedän olla katsomatta toista traileria, eikä haittaa yhtään, sillä tämä leffa pitää nähdä. Ja tietenkin teatterissa, jossa elokuvat on tarkoitettu katsottaviksi.

Distric 9 perustuu ohjaajansa Neill Blomkampin aiempaan lyhytelokuvaan Alive in Joburg, joka on mainio. Toimiikohan idea kokoillan elokuvana?

Etelä-Afrikassa ilman tähtiä kuvattu elokuva, jonka ainoa tunnetumpi tekijä on yksi sen tuottajista? Miten tuo kuulostaa minusta sellaiselta elokuvalta, jonka Suomen ensi-iltaa siirretään useampaan kertaan ja lopulta tuodaan kaikessa hiljaisuudessa suoraan DVD-levitykseen. Toivottavasti niin ei käy. Miten todennäköistä on, että tuo ensi-ilta pitää paikkansa eikä muutu?

”Etelä-Afrikassa ilman tähtiä kuvattu elokuva, jonka ainoa tunnetumpi tekijä on yksi sen tuottajista? Miten tuo kuulostaa minusta sellaiselta elokuvalta, jonka Suomen ensi-iltaa siirretään useampaan kertaan ja lopulta tuodaan kaikessa hiljaisuudessa suoraan DVD-levitykseen. Toivottavasti niin ei käy. Miten todennäköistä on, että tuo ensi-ilta pitää paikkansa eikä muutu?”

Ei ollut tähtiä eikä nimiohjaajaa Cloverfieldissäkään, ja silti se oli aika iso lanseerus Suomessa, kuten muuallakin. Ja menestyi. District 9 lienee vielä suurempi bisnesmielessä – ja Cloverfieldin tapaan avaa useimmissa maissa muutaman viikon aikana – joten en näe vähäisintäkään syytä epäillä elokuvan saapumista ajallaan valkokankaille.

Jenkeissä leffa näytettiin juuri Comic Conissa ja vastaanotto on ollut haltioitunut.

Näitä luetaan juuri nyt