Disneystä tuli kaunis hirviö, joka syö kaiken

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Eilen pamahti useita Hollywood-uutisia, kuten tieto Disneyn ja Sonyn riidasta, jonka seurauksena tulevat Spider-Man -elokuvat tekee yksin Sony. Ei ehkä kuulosta järisyttävältä, mutta oireena valtapelistä ja globaalien elokuvamarkkinoiden hallinnan tavoittelusta kyseessä on iso uutinen.

Hämähäkkimies-hahmon viimeisin seikkailu Spider-Man: Far From Home teki yli miljardin euron elokuvateatteriliikevaihdon. Se on tällä hetkellä vuoden 2019 kuudesta maailmanlaajuisesti katsotuimmasta elokuvasta ainoa, joka ei ole (yksin) Disneyn. Se on myös Sonyn historian suurin menestys, siis suositumpi kuin viimeimmät 007-elokuvat.

Hämis on ainoa Marvel-hahmo, jonka elokuvaoikeudet ovat Sonylla eli muualla kuin Disneyllä. Disney on antanut Spider-Manin olla osa supersuosittua Marvel-elokuvien ”universumia”, mikä on markkinoinnillisesti kultainen väylä Sonylle. Kun Marvel-hahmot seikkailevat ristiin toistensa elokuvissa, ne myyvät luontevasti toisiaan. On pääteltävissä, että Disneyn ehdot yhteistyölle kiristyivät ja näin kävi.

https://www.youtube.com/watch?v=Zi4LMpSDccc

Disneyn valta arveluttaa monia nyt toden teolla.

Viime vuonna alkaneessa kaupassa se hankki lähes satavuotiaan 20th Century Fox -studion, yhden viidestä kilpailijastaan, ja käytännössä söi sen brändiä myöten.