Disneyn tieteissatu John Carter: täysi floppi vai elokuva-alan arkipäivää?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Edgar Rice Burroughsin Mars-seikkailukirjoihin perustuva Disneyn suurtuotanto John Carter sai maaliskuussa ensi-iltansa. Katsojamäärät eivät olleetkaan kummoisia. Oliko elokuva megafloppi?

Kyllä, ehdittiin julistaa. Väitteestä tuli totuus, kun Financial Times ja The Economistkin sitä julistivat.

The Atlanticin napakassa jutussa kerrotaan, miksi John Carter ei ollut ”pommi”, kuten floppeja elokuva-alalla kutsutaan. Iso rahareikä kyllä, ja Disneyn elokuvapomo jätti työnsä kun tappiot tulivat ilmi, mutta ei sellainen ”kaikkien aikojen” katastrofi kuin mesottiin.

Hollywood-elokuvien menestystä katsotaan melkein aina Pohjois-Amerikan kulmasta, vaikka monet elokuvat – etenkin tällaiset efektikeskeiset ja/tai fyysiset seikkailut – tienaavat muilta markkina-alueilta enemmän kuin jenkeistä.

Aiemmin suhde oli melkein 50-50, eli keskimäärin puolet amerikkalaisen viihde-elokuvan tuotosta tuli Pohjois-Amerikasta. 350 miljoonaa amerikkalaista (laittomat maahanmuuttaja mukaanlukien) ja kanadalaista on toki vain murto-osa maailman kuudesta miljardista asukkaasta, mutta he käyvät leffassa sangen ahkerasti.

John Carterin lipputulot Yhdysvalloissa ovat 72 miljoonaa dollaria, surkea luku verrattuna 250 miljoonan budjettiin. Muualla maailmassa se kuitenkin keräsi yhteensä 209 miljoonaa taalaa, ja Disney levitti sen kaikkialla itse.

Itse en ollut yhtään yllättynyt elokuvan keskinkertaiseen menestykseen. Traileri on kamala, eikä Burroughsin kirjoilla ole nykynuorison parissa mainetta. The Economistin jutussa kuvaillaan osuvasti, että markkinointi kerta kaikkiaan epäonnistui.

Kun lopulta katsoin itse leffan, se osoittautui heikoksi. Näen tai ainakin kuvittelen aistivani, mitä Pixar-guru, ensimmäistä näytelmäelokuvaansa ohjannut Andrew Stanton tavoitteli, mutta tehostepelleily jäi kauas siitä. En jaksanut kiinnostua.

Mitä Disneylle kävi? Ei kovin pahasti. Pari kuukautta myöhemmin ensi-iltaan tuli The Avengers, joka on nousemassa kaikkien aikojen kolmanneksi menestyneimmäksi elokuvaksi. John Carter -tappiot ovat tässä kuviossa pieni eilisen harha-askel.