Disko ja ydinsota -tekijältä dokumentti neuvostoajan televisiomainonnasta

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Taannoin Ylellä nähty Disko ja ydinsota näytti, kuinka neuvostoajan Tallinnassa nautittiin Suomen televisiolähetyksistä, jopa lihakaupan mainoksista. Mutta oli Neuvostoliitossa omaakin tv-mainontaa.

Kiur Aarma, joka tuotti ja kirjoitti Disko ja ydinsodan, kertoo seuraavassa dokumentissaan millaisia nuo mainokset olivat.

Tallinnassa toiminut Eesti Reklaamifilm oli koko Neuvostoliiton ainoa mainoselokuvien tuotantotalo. Siellä tehtiin 27 vuoden aikana yli 5000 televisiomainosta. Vuonna 1990 firma meni konkurssiin ja suurin osa varastosta vietiin kaatopaikalle, mutta jotain on saatu säästettyä, Aarma lupaa.

Neuvostoajan mainossysteemi oli absurdi: suurilla valtionyhtiöillä oli joskus ”mainosbudjetti”, joka tuli käyttää, oli mainostamiseen tarvetta tai ei – jos kaikkea ei tuhlattu, saattoi seurata rangaistus. Sellaisessa maailmassa syntyi sitten vähän omituisia mainoksia.

”Esimerkiksi tuotteille, joita ei ollut olemassa”, Aarma kuvailee.

Aihe voi olla monille jo sikäli tuttu, että YouTubessa on paljon virolaisen Harry Egiptin mainoksia. Niistä on Virossa tehty jopa kokoelma-dvd. Otteita niistä on myös nähty Borat-elokuvassa.

Egiptin klassikoita: unohtumaton ja piinaava Kanahakkliha, Michael Jacksonin musiikkia häpeilemättä lainaavan Värskä-kivennäisvesi, kasariudellaan jalat alta vievä ammattikoulun suutarilinja.

Ja koska Virossa näkyi Suomen televisio, kannatti paikallisissa mainoksissa käyttää myös suomalaisia missejä!

Dokumentin työnimi on Gold Spinners, ja odotan sitä innolla – mutta hengitystä ei kannata pidättää, Aarman mukaan työt ovat vielä alkuvaiheessa.