Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Disko ja ydinsota -tekijältä dokumentti neuvostoajan televisiomainonnasta

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 28.11.2009 10:01

Taannoin Ylellä nähty Disko ja ydinsota näytti, kuinka neuvostoajan Tallinnassa nautittiin Suomen televisiolähetyksistä, jopa lihakaupan mainoksista. Mutta oli Neuvostoliitossa omaakin tv-mainontaa.

Kiur Aarma, joka tuotti ja kirjoitti Disko ja ydinsodan, kertoo seuraavassa dokumentissaan millaisia nuo mainokset olivat.

Tallinnassa toiminut Eesti Reklaamifilm oli koko Neuvostoliiton ainoa mainoselokuvien tuotantotalo. Siellä tehtiin 27 vuoden aikana yli 5000 televisiomainosta. Vuonna 1990 firma meni konkurssiin ja suurin osa varastosta vietiin kaatopaikalle, mutta jotain on saatu säästettyä, Aarma lupaa.

Neuvostoajan mainossysteemi oli absurdi: suurilla valtionyhtiöillä oli joskus ”mainosbudjetti”, joka tuli käyttää, oli mainostamiseen tarvetta tai ei – jos kaikkea ei tuhlattu, saattoi seurata rangaistus. Sellaisessa maailmassa syntyi sitten vähän omituisia mainoksia.

”Esimerkiksi tuotteille, joita ei ollut olemassa”, Aarma kuvailee.

Aihe voi olla monille jo sikäli tuttu, että YouTubessa on paljon virolaisen Harry Egiptin mainoksia. Niistä on Virossa tehty jopa kokoelma-dvd. Otteita niistä on myös nähty Borat-elokuvassa.

Egiptin klassikoita: unohtumaton ja piinaava Kanahakkliha, Michael Jacksonin musiikkia häpeilemättä lainaavan Värskä-kivennäisvesi, kasariudellaan jalat alta vievä ammattikoulun suutarilinja.

Ja koska Virossa näkyi Suomen televisio, kannatti paikallisissa mainoksissa käyttää myös suomalaisia missejä!

Dokumentin työnimi on Gold Spinners, ja odotan sitä innolla – mutta hengitystä ei kannata pidättää, Aarman mukaan työt ovat vielä alkuvaiheessa.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Disko ja ydinsota oli aiheensa puolesta kiinnostavampi kuin itse dokumentti. Tämä saattaa johtua siitä, että elokuvan R&A- ja tv-esitysten aikoihin aihe ja tekijät olivat niin paljon esillä medioissa. Ja kaikissa lehtijutuissa ja festaripuffeissa käytiin jo läpi samat väiskit ja emmanuellet, mikä johti siihen että kun pääsi näkemään varsinaisen elokuvan kaikki yllätyksellisyys oli tiessään.

Toivottavasti tämän uuden elokuvan kohdalla ei käy samalla tavalla. Lähtökohdat eivät ole hyvät. Harry Egiptin taide on niin kokonaisvaltaisen päräyttävää, että sen selittäminen puhki dokumentissa voi pilata koko hommelin.