Digitaalitehosteista, osa 1: Puhdistus ja draamaelokuvan yli 50 näkymätöntä erikostehostetta

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Omiin silmiin ei voi elokuvissa luottaa – ei edes kotimaisessa draamassa. Vaikka sitä ei harjaantunutkaan silmä todennäköisesti huomaa, Puhdistus-elokuvassa on esimerkiksi kärpäsiä, savua ja lunta, jotka on luotu jälkituotannossa tietokoneella. Digiviilauksia on tehty yli 50 kuvaan.

Puhdistus-efektejä esittelee kyseiset tehosteet luoneen Fake Graphicsin videokooste. Niitä on siis enemmänkin, tuossa vain sellaisia, joiden esittäminen ei paljasta juonesta mitään.

Yli 50 – tämä lienee Suomen ennätys Iron Skyn ja Rare Exportsin jälkeen, tai valaiskaa, jos on muita? War of the Deadissa taas oli yli 160 vfx-kuvaa, ohjaaja Marko Mäkilaakso kertoi.

Teknologia on tällä saralla edistynyt huikeasti. Nimenomaan War of the Deadista oli kyse, kun viisi vuotta sitten keskustelin Markus Selinin kanssa. Tuolloin hän arvioi, ettei millään suomalaistuotannolla olisi varaa teetättää esimerkiksi luotien osumajälkiä elokuvaan digitaalisesti.

Puhdistuksen tehosteiden paras puoli on tietenkin se, että ne toimivat: erottaminen digitaaliartefakteiksi on mahdotonta. Kärpäsen tapauksessa logiikka paljastaa, että kärpänen ei oikein voi olla aito – ne kun ovat pirullisen hankalia tekemään kameran edessä sitä mitä toivotaan.

Mutta enpä tullut tuota miettineeksi, kun elokuvaa katsoin.