Lapsellinen riita kuuelokuvasta: kulttuurisodan viholliskuvia luodaan väkisin

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Nähtyäni viime viikolla Damien Chazellen elokuvan Ensimmäisenä kuussa (First Man) ajattelin, että tässä on ainakin tasapainoteltu hyvin. Elokuva on hyvin amerikkalainen, ulkopuolisin silmin sitä voi kuvailla patrioottiseksikin. Se kertoo Apollo 11-lentoa edeltäneistä tapahtumista Neil Armstrongin elämässä ja hänen näkökulmastaan sekä lopussa tuosta ensimmäisestä kuulennosta. Pääosan näyttelee Ryan Gosling.

Tähtilippu on läsnä, toki. Astronauteille Apollo-ohjelmaan eli kuulentoon valmistautumiseen ja sen varsinaisen suorittamisen todellisuuteen ei liittynyt valtapolitiikkaa. Kuulennon rahoituksesta päättäneille tahoille se taas oli osa kylmää sotaa ja Yhdysvaltojen vallan pönkittämistä. Tämä motiivien ristiriita ja sen Armstrongille aiheuttama harmitus on yksi elokuvan elementti.

Lipunheiluttelua ei ole alleviivattu, koska ytimessä on tarina kovasta työstä ääriolosuhteissa, perhe-elämästä ja näiden välillä tasapainottelusta. Joitain ikonisia tai tv:stä tuttuja juttuja on jätetty lavastamatta – ne eivät kuulu tähän kertomukseen.

Elokuvassa ei myöskään näytetä tilannetta, jossa astronautit pystyttävät tähtilipun Kuun pinnalle.

Tästä irrallisesta seikasta tietyt Yhdysvaltojen konservatiivitahot ovat nyt rakentaneet suuren ongelman.