Cormac McCarthyn romaani Tie kääntyy elokuvaksi

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Cormac McCarthyn Tie on ravisteleva romaani lopun ajoista, Yhdysvalloista arvoituksellisen suurtuhon jälkeen. Siihen perustuva elokuva, pääosassa Viggo Mortensen, saa pian ensi-iltansa.

McCarthy tunnetaan Suomessa ehkä parhaiten Coen-veljesten Menetyn maan pohjana olleen romaanin kirjoittajana.

Esquire-lehden toimittaja on nähnyt Tie-elokuvan, ja antaa ymmärtää, että se on uskollinen kirjalle ja hyvä. Eikä vaan ihan vähän hyvä, vaan ”Vuoden tärkein elokuva”.

Luotan alkuteoksen ehdottomuuden siirtyvän valkokankaalle, onhan elokuvan tehnyt John Hillcoat, jonka edellistä ohjausta, aussiwesterniä The Proposition ei ainakaan makeilusta ja pehmoilusta voinut syyttää. (Toisin kuin Esquiressa väitetään, Hillcoat on ohjannut aiemminkin: Ghosts of the Civil Dead oli aikanaan myös Suomessa valkokangaslevityksessä.)

Olen harvoin saanut kirjaillisuudesta sellaisia jopa fyysisiä oireita kuin McCarthyn romaanista, jossa ihmiskunnasta on jäljellä eläimelliset rippeet ja toivoa annostellaan pipetillä. Päähenkilöt – isä ja poika – kävelevät tuhkan peittämiä teitä halki Pohjois-Amerikan, kohti etelää jossa saattaisi olla edes jotain, työntäen vähäistä omaisuuttaan ostoskärryissä.

Tie on tavallaan kauhukirjallisuutta, mutta sen dystopia on niin totaalinen, että turvallisesta ja konventionaalisesta kauhuviihteestä ei ole kyse, vaan ihan oikeasta paniikista: ei tämä tästä parane.

Suosittelen kirjaa silti ja juuri siksi kaikille.

Suomeen elokuva ehtinee vasta 25.12., kerrotaan Scanboxilta.

Yksi valituksen aihe, ja iso sellainen: traileri on huonojen ihmisten tekemä. Kirjassa tai (Esquiren mukaan) elokuvassakaan ei kerrota, mikä on maapallolle iskeneen tuhon luonne tai syy. Se lisää jännitettä, eikä selitystä tarvitse, vaikka sellaisen tietysti haluaisi kuulla.

Mutta trailerin alkuun on markkinointiporukoissa keksitty selitys: valtava myrsky!?

Uskomattoman tyhmä ratkaisu loukkaa McCarthyn teosta. Pistää vihaksi.