Coenien uutuus on mainio välityö

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Coen-veljesten uusin elokuva Burn After Reading saa tänään Suomen ensiesityksensä, kun se avaa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalit. Varsinaiseen levitykseen se tulee vasta marraskuun lopulla.

Burn After Reading (katso traileri) on tavallaan täyskäännös viileän ja hillityn Menetetyn maan jälkeen. Väkivallan uhka on taas ilmassa, mutta nyt mennään ihan farssivaihteella.

Pääosiin on saatu Hollywoodin suurimpia tähtiä, jotka esittävät toinen toistaan surkeampia puupäitä, esimeriksi Brad Pitt on vähä-älyinen kuntosaliohjaaja. Hullu tarina pyörii alkoholisoituneen ja potkut saaneen CIA-agentin (John Malkovich) kadottaman disketin ympärillä – on kiristystä, toilailuja ja yllättäviä hengenlähtöjä Fargon malliin.

Käsikirjoitus on sellainen, etteivät Coenit ole kuvitelleetkaan, että tästä tulisi mikään kuolematon mestariteos.

Coenien aiemmista teoksista Burn After Reading on lähimpänä Big Lebowskia. Mutta yhtä isoa kulttielokuvaa ei taatusti synny, sillä yksikään henkilöhahmoista ei ole yhtä mieleenpainuva kuin Jeff Bridgesin näyttelemä tyhjäntoimittaja-Lebowski. George Clooney esittelemässä outoa dildokonetta ei sekään riitä.. ihan.

Burn After Reading on välityö, mutta mestarien välityökin on paljon kiinnostavampaa katsottavaa kuin useimpien elokuvantekijöiden parhaat yritelmät. Coeneilla ja näyttelijöillä on varmasti ollut hauskaa. No, kieltämättä niin oli minullakin päähenkilöiden toivotonta sekoilua ja Coenien elokuvataiteellista sikailua ihaillessa. Eniten nauratti Putinin kuva seinällä – no, tiedätte sitten.


Kaikki Kuvien takaa blogin merkinnät löydät täältä