Coen-veljesten A Serious Man on taitavasti rakennettu nihilismipommi

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Coenit ovat vaikuttavan Menetetyn maan ja laveasti koomisen Burn After Readingin jälkeen uransa huipulla. Niitä seuraa A Serious Man, joka on ihan jotain muuta.

Kahden uransa suosituimman elokuvan jälkeen Coenit tekivät henkilökohtaisen ja sisäänpäinkääntyneen elokuvan, joka kertoo juutalaisyhteisöstä Minnesotassa 1960-luvun lopussa. On siinä huumoria, mutta pikimustaa. Usein ei voi olla varma, onko joku asia tarkoitettu vitsiksi vai ei.

Suurenmoisesta traileristaan huolimatta A Serious Man on todella itsetietoista ja itsekeskeistäkin angstia – elokuva, jota on helppo ihailla, mutta vaikea ellei mahdoton rakastaa. (Vähän kuin Synecdoche, New York, mutta tiukkaan rajatulla juutalaisnäkökulmalla.)

Jos Coenit olisivat päässeet tekemään elokuvan joskus muulloin kuin nyt, tuotantonsa aallonharjalla, ei sitä todennäköisesti olisi Suomeen tuotu lainkaan valkokankaille (kuten ei tuotu Synecdocheakaan).

Tapasin Coenit Lontoossa muutama viikko sitten ja kirjoitin haastattelujutun uusimpaan Imageen.

Tyypithän ovat täsmälleen elokuviensa näköisiä: lakonisia, arvoituksellisia ja veemäisen älykkäitä.

Eivätkä siis kiusallaankaan halua sanoa mitään, mistä saisi oikein kiinni.

En tiedä, haluanko koskaan nähdä A Serious Mania uudelleen, vaikka yleensä olenkin Coenien elokuvista pitänyt. Ei se huono ole, ainoastaan kamalan synkkä. Toisaalta, The Guardianin Peter Bradshaw antoi sille harvinaiset viisi tähteä.