Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Clint Eastwoodin uusi menestyselokuva American Sniper: sodanvastaisuutta vai vihapuhetta

Blogit Kuvien takaa 19.1.2015 14:55
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

American Sniperistä tuli viikonloppuna Clint Eastwoodin koko ohjaajanuran menestynein elokuva. Tekisi mieli vain onnitella 84-vuotiasta Eastwoodia, mutta puheenaiheeksi on noussut tositapahtumista ammentavan elokuvan asenne.

Elokuvan kriitikkovastaanotto oli pääasiassa myötämielinen. American Sniper sai ensi-iltansa neljässä elokuvateatterissa jo joulukuussa Oscar-kelpoisuuden järjestämiseksi, ja nyt se levisi maanlaajuisiin esityksiin Yhdysvalloissa.

Räjähtävä 90 miljoonan dollarin viikonlopputulos yllätti kaikki. Se on myös ainutlaatuinen saavutus vakavalle draamalle koko elokuvahistoriassa. Harvat supersankari- ja efektispektaakkelitkaan ovat kyenneet samaan.

Elokuva kertoo Chris Kylesta, tarkka-ampujasta, joka tappoi Irakissa ainakin 160 ihmistä, mahdollisesti yli 250. Kotiinpaluusta tuli vaikea. Elokuvan kerrotaan seuraavan sekä Kylen vaikeuksia sopeutua arkeen että raakoja urotekoja Irakissa. Kylea näyttelee Bradley Cooper. Yleissävyä on kuvailtu surulliseksi. Sotilaan psyyke ei kestä.