Clint Eastwoodin uusi menestyselokuva American Sniper: sodanvastaisuutta vai vihapuhetta

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

American Sniperistä tuli viikonloppuna Clint Eastwoodin koko ohjaajanuran menestynein elokuva. Tekisi mieli vain onnitella 84-vuotiasta Eastwoodia, mutta puheenaiheeksi on noussut tositapahtumista ammentavan elokuvan asenne.

Elokuvan kriitikkovastaanotto oli pääasiassa myötämielinen. American Sniper sai ensi-iltansa neljässä elokuvateatterissa jo joulukuussa Oscar-kelpoisuuden järjestämiseksi, ja nyt se levisi maanlaajuisiin esityksiin Yhdysvalloissa.

Räjähtävä 90 miljoonan dollarin viikonlopputulos yllätti kaikki. Se on myös ainutlaatuinen saavutus vakavalle draamalle koko elokuvahistoriassa. Harvat supersankari- ja efektispektaakkelitkaan ovat kyenneet samaan.

Elokuva kertoo Chris Kylesta, tarkka-ampujasta, joka tappoi Irakissa ainakin 160 ihmistä, mahdollisesti yli 250. Kotiinpaluusta tuli vaikea. Elokuvan kerrotaan seuraavan sekä Kylen vaikeuksia sopeutua arkeen että raakoja urotekoja Irakissa. Kylea näyttelee Bradley Cooper. Yleissävyä on kuvailtu surulliseksi. Sotilaan psyyke ei kestä.

Käsikirjoitus oli aiemmin David O. Russellilla, sitten Steven Spielbergin oli määrä ohjata se. Eastwood oli oikeastaan yllätysvalinta tekijäksi. Hän ei ole uransa huipulla, ikääkin on ja muutaman vuoden takainen tyhjälle tuolille puhuminen puoluekokouksessa jäi elämään anekdoottina mahdollisesta höperyydestä. Ohjaajan viimeisin elokuva Jersey Boys oli hänen ensimmäisensä, jota ei tuotu Suomessa elokuvateattereihin kehnohkon kansainvälisen menestyksen jäljiltä.