Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Clint Eastwood intoilee Donald Trumpista ja puolustaa rasistista kieltä

Blogit Kuvien takaa 4.8.2016 10:03
Kalle Kinnunen
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Eletään nössösukupolven aikaa. Ihmisiä syytetään rasisteiksi, kun he sanovat asioita, joiden sanominen ei ollut heidän nuoruudessaan rasistista.

Salaa kaikki ovat kyllästyneet olemaan korrekteja ja myötäilemään.

Poliitikot ovat tylsiä. Paitsi Donald Trump.

Eikä Trump ole rasistisempi tai puhunut hölmömpiä kuin muutkaan poliitikot.

Näin kertoo Clint Eastwood, 86, Esquire-lehden haastattelussa.

Eastwood sanoo, että Hillary Clintonin presidenttiys olisi epämiellyttävää siksikin, ettei hän oikein pidä Clintonin äänestä.

Vähän taustaa. Eastwood on työväenluokasta noussut puurtaja, self made manin perikuva, joka löysi poliittisen kotinsa oikeistosta jo varhain. Hän on talousajattelultaan libertaari. Arvoiltaan Eastwood on ollut yksilön oikeuksien vakaa kannattaja ja muun muassa samaa sukupuolta olevien avioliiton puoltaja. Million Dollar Baby-elokuvassaan hän puolsi eutanasiaa, joka on änkyrärepublikaaneille ehdoton ei.

Eastwood on kuitenkin käynyt vanhemmiten yhä konservatiivisemmaksi. Republikaanien puoluekokous neljä vuotta sitten on Eastwoodin julkisen uran kurjimpia hetkiä. Demokraattiskaalalla vasemmalle kallistuva Barack Obama on presidenttiytensä tässä vaiheessa hänelle kauhistus. Trump-näkemysten ei ehkä pitäisi yllättää. Oli aikoinaankin luontevaa, että republikaanipresidenteistä konservatiivisimpiin kuulunut Ronald Reagan lainasi Eastwoodin roolihahmoa Likaista Harrya: make my day.

Silti tuntuu vähän hassulta, että juuri Eastwood lähtee tähän ”nykyään ei saa enää sanoa mitään” -retoriikkaan. Iso mies jäkättää.

Oliko Eastwood Gran Torinossa sittenkin päähenkilön, vanhan rasistin asenteiden puolella? Oliko elokuva sovittelevine loppuineen vain opportunismia?

Esquiren haastattelussa on mukana myös Scott Eastwood, näyttelijä-ohjaajan näyttelijäpoika. Hänellä on rooli Oliver Stonen elokuvassa Edward Snowdenista. Luonnollisesti Clintin mielipide Snowdenista on kriittinen: hän on tunnettu ”vääristä syistä”. Perivihollistaan Obamaa hän kutsuu nyt ainoastaan laiskaksi. Jäkä jäkä.

Hei Clint, jotkut roolit toimivat paremmin leffassa kuin tosielämässä.

Muokattu 4.8. klo 15.43: täsmennetty Eastwoodin poliittisia näkemyksiä.