Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Charlie Kaufman sai tehdä Netflixille parhaan elokuvansa, ja se on ihanan ehdoton täystyrmäys

Blogit Kuvien takaa 2.9.2020 09:57
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Netflix on alati kasvava teknologiajätti. Se ei ratkaise elokuvateollisuuden laatuongelmia, se tuottaa ennen kaikkea massaviihdettä.

Silti se voi samalla viedä elokuvataidetta eteenpäin ja tekee juuri niin, mahdollistamalla todella omaehtoisia teoksia.

On mahdoton ajatus, että perinteinen Hollywood-studio olisi rahoittanut tämän elokuvan tai missään vaiheessa edes harkinnut tällaista käsikirjoitusta. Charlie Kaufmanin I’m Thinking of Ending Things on varmasti vuoden parhaita elokuvia. Kun sen jälkeen nousin kellarin kotiteatterista loppukesän päivänvaloon, tuntui kirjaimellisesti kuin astuisi – tai pyrkisi – toiseen maailmaan. Moista kokonaisvaltaista vajoamisen vaikutelmaa ja emotionaalisen tyhjentymisen kouraisevaa oloa ei luo kovin moni elokuva.

Kaufman nousi esiin Spike Jonzen elokuvien Being John Malkovich ja Adaptation käsikirjoittajana. Ohjaajana hän on itsekin taitava ja ennen kaikkea tinkimätön. Itsetietoisuuden ja nöyryyden yhdistelmä on epätavallinen. I’m Thinking of Ending Things käsittelee masennusta tai eksistentiaalisen mitättömyyden ja hajoamisen tunnetta aavistuksen samantyppisellä kauhuelokuvamaisella otteella kuin Melancholia tai vaikkapa Midsommar. Katarsista vain ei nyt tarvitse odottaa, sori.