Cannesin tärpit, osa 1

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Mitkä elokuvat ovat todennäköisimpiä saamaan Sean Pennin johtamalta tuomaristolta Palme d’Orin tai muita palkintoja?

Arnaud Desplechinin A Christmas Tale on perhedraama, jonka pääosiin on kerätty Ranskan huippunimet, kuten Catherine Deneuve ja Mathieu Amalric(Perhonen lasikuvussa, seuraava Bond-seikkailu).

Elokuva on saanut kohtuullisen hyvän vastaanoton, kuulin sitä verrattavan jopa Ingmar BergmaninFanny ja Alexanderiin, ja ihan myönteisesti. Juryssa on sattumoisin mukana Amalricin lasten äiti Jeanne Balibar, mikä tietysti saattaa vaikuttaa päätöksiin. Ja tämä vaikuttaa juuri sellaiselta näyttelijävetoiselta, ehkä teatraaliseltakin luonnekuvauselokuvalta, josta ranskalaiset innostuvat.

Italialaisen Paolo Sorrentinon tosipohjainen mafiosokertomus Il Divo on yksi voittajasuosikeista. Sorrentinon aiemmat elokuvat, etenkin Consequences of Love, ovat erinomaisia. Pääosassa on Toni Servillo.

Myös Matteo Garronen kaksi- ja puolituntinen Gomorra käsittelee rapistuvan Napolin järjestäytynyttä rikollisuutta kuudessa yhteennivoutuvassa tarinassa. Gomorra perustuu Roberto Savianon kohuttuun kirjaan, jota on myyty jo yli miljoona kappaletta ja joka on myös suomennettu.

Pääosassa – tässäkin – Toni Servillo, jolla on siis ainakin nostetta parhaan miesnäyttelijän palkinnon saajaksi. Väkivallan runsaudesta huolimatta tyylilaji on lähempänä neorealismia kuin Scorsesen saati Tarantinon tyylittelyjä. Lohduton elokuva on parhaita, mitä olen kilpasarjasta toistaiseksi nähnyt.

Ensimmäinen
hattutemppu?

Dardennen veljekset ovat voittaneet Kultaisen palmun jo kahdesti. Hattutemppu olisi ensimmäinen laatuaan festivaalin historiassa. Silence de Lorna esitetään festarin puolivälissä.

Steven Soderberghin espanjankielinen Che kiinnostaa kaikkia, mutta voidaanko tosipohjaiselta, 270-minuuttiselta historialliselta eepokselta odottaa mullistavaa erinomaisuutta? Ohjaaja on haukannut niin valtavan palan, että Chetä ei ole mainittu ennakkosuosikkien listoilla. Se esitetään keskiviikkona – Soderbergh tiettävästi viimeisteli leikkausta vielä festivaalin alkaessa.

Turkkilainen Nuri Bilge Ceylan on auteur-teoriaan uskovien suosikkeja, mutta uutuus Three Monkeys oli toiminut lähinnä unilääkkeenä sen katsomassa käyneille ystävilleni. Vika voi toki olla muualla kuin elokuvassa. Hitaasti maalailevia tunnelmaelokuvia on vaikea katsoa pitkän työpäivän päätteeksi, iltakymmenen jälkeen.

Wim WendersinPalermo Shooting on ohjaajan ensimmäinen Euroopassa kuvattu elokuva 15 vuoteen. Voisiko se olla myös hyvä? En ole juuri välittänyt yhdestäkään Wenders-elokuvasta aikoihin. Berliinin taivaan alla on loistava, mutta siitä on jo 21 vuotta.

Yhdysvaltoja edustavat Clint Eastwoodin Changeling, James GraynTwo Lovers ja käsikirjoittajana tunnetun Charlie Kaufmanin odotettu esikoisohjaus Synecdoche, New York. Niitä kaikkia peittää vielä salamyhkäisyyden huntu. Kerron lisää esitysten jälkeen ensi viikolla.

On myös hyvin todennäköistä, että voittaja on joku yllättäjä. Cannes rakastaa yllätyksiä.